Eveniment

Dinu Bumbăcea, PwC România: Dacă înainte globalizarea era o tendinţă despre care toată lumea vorbea, acum se va vorbi din ce în ce mai mult de protecţionism şi, cel puţin pentru o perioadă, mai puţin de globalizare

Conferinţa de lansare a PwC CEO Survey 2022

Dinu Bumbăcea, PwC România: Dacă înainte globalizarea...

Autor: Răzvan Botea

11.05.2022, 21:23 118

Dinu Bumbăcea, PwC România: Dacă înainte globalizarea era o tendinţă despre care toată lumea vorbea, acum se va vorbi din ce în ce mai mult de protecţionism şi, cel puţin pentru o perioadă, mai puţin de globalizare

Dacă înainte globalizarea era o tendinţă despre care toată lumea vorbea, acum se va vorbi din ce în ce mai mult de protecţionism şi, cel puţin pentru o perioadă, mai puţin de globalizare, a spus Dinu Bumbăcea, country managing partner, PwC România, la conferinţa de lansare a PwC CEO Survey 2022.

El a prezentat în cadrul evenimentului rezultatele studiului CEO Survey România 2022.

„Companiile, evident că nu toate sectoarele au fost afectate în egală măsură de ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani, au reacţionat surprinzător de bine, arătând că sunt reziliente şi mature”, a mai spus el.

Alte declaraţii:

Dinu Bumbăcea, country managing partner, PwC România

PwC face acest studiu global de 25 de ani, iar România este în al 11-lea an. Ultimul deceniu, care coincide cu perioada în care România a participat la acest studiu, a fost unul de creştere economică spectaculoasă. PIB-ul României aproape că s-a dublat, salariile au crescut de peste 2 orei, iar inflaţia cumulată pe această perioadă a fost de 23%. 22021 şi 2022 probabil că vor egala această cifră care s-a strâns în ultimii 10 ani.

Anul 2022 venea cu nişte perspective foarte optimiste. Studiul s-a derulat în octombrie-noiembrie 2021. Rezultatele au ieşit undeva în ianuarie. Noi în România am ales ca, ulterior invaziei Ucrainei de către Rusia, să reluăm studiul, dar doar patru din întrebări. Nivelul de optimism a scăzut semnificativ.

Dacă înainte globalizarea era o tendinţă despre care toată lumea vorbea, acum se va vorbi din ce în ce mai mult de protecţionism şi, cel puţin pentru o perioadă, mai puţin de globalizare.

Factorii care au ţinut de geopolitică, inflaţie etc., perioada aceasta a dus şi la o transformare accelerată a forţei de muncă, cu introducerea accelerată a tehnologiei, o preocupare din ce în ce mai constantă asupra mediului şi sustenabilităţii în general.

Afacerile pot prospera doar dacă înţeleg şi interesul mai larg al societăţii. În ultima vreme există şi un interes al consumatorului pentru modalitatea în care compania gestionează anumite aspecte, cele legate de mediu, social şi guvernanţă fiind doar parte din exemplele respective.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO