Eveniment

Dinu Patriciu: Romgaz si Transgaz ar trebui sa fie desfiintate

Dinu Patriciu: Romgaz si Transgaz ar trebui sa fie desfiintate

Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol

14.02.2008, 20:16 133

Presedintele grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, considera ca atat producatorul national de gaz, Romgaz, cat si compania nationala de transport a gazelor naturale - Transgaz - ar trebui sa fie desfiintate, pentru ca nu sunt rentabile.
Romgaz este "o institutie impietrita si neprivatizabila, o intreprindere care traieste pe spinarea contribuabililor", a declarat ieri, la Sibiu, Dinu Patriciu.
"Daca cele peste doua sute de licente de productie pe care le are Romgazul ar fi scoase la licitatie si vandute catre zeci de competitori privati, nu romani neaparat, ci din industria asta globala care este cea a gazului, atunci am avea sansa sa devenim un depozit de gaze pentru toata Europa Centrala si de Est", a spus Patriciu.
El a apreciat ca Romgaz are o parte din vina pentru pretul enorm pe care consumatorul roman il plateste pentru gaz, dar si pentru cresterile care vor urma. "Este un monopol intern de distributie. El face transportul, el face cosul de gaze, Transgazul este aceeasi Marie cu alta palarie si din cosul care se realizeaza din productia interna si cea externa rezulta pretul enorm pe care cetateanul il plateste. E absolut simplu sa te uiti in bilanturile Romgazului si vezi cata ineficienta. Statul nu are cum sa administreze afaceri economice, se demonstreaza in toata lumea chestia asta", a afirmat omul de afaceri. Reprezentantii companiei Romgaz nu au dorit sa comenteze declaratiile presedintelui Rompetrol.
Romgaz si Petrom sunt singurii producatori locali de gaze naturale, avand o productie de aproximativ 6 miliarde de metri cubi anual fiecare. Pentru anul trecut, compania de stat estimeaza afaceri de 1,3 mld. euro, in crestere cu 43% comparativ cu 2006, si un profit brut de 215 mil. euro. Producatorul de gaze se afla pe lista Ministerului Finantelor pentru listarea unui pachet de circa 10% din actiuni pe Bursa de Valori. In ceea ce priveste Transgaz, un pachet de 10% din actiunile companiei a fost deja listat la Bursa. Societatea si-a bugetat pentru acest an un profit brut de 90,7 mil. euro, cu circa 28% mai ridicat decat cel previzionat a fi inregistrat in 2007.
Patriciu apreciaza ca strategia nationala pe termen lung privind resursele de gaze ar trebui sa se refere la folosirea golurilor exploatate deja din subteran, pentru a crea mari depozite de gaze.
In opinia sa, Romania pierde foarte mult de pe urma faptului ca mediul politic nu colaboreaza cu cel de afaceri, ceea ce va duce la pierderea luptei pe tema gazelor naturale si a petrolului.
"Cine are depozite (de gaze - n. r.) are robinetul. Cine are robinetul controleaza jocul. Noi, din pacate, suntem pe cale sa pierdem aceasta oportunitate si asta din motive politice, pentru ca ne pierdem timpul cu tot felul de traznai si lupte inutile in loc ca mediul politic sa poarte grija interesului national, asa cum face mediul de afaceri", a avertizat Patriciu.
Omul de afaceri a mai anuntat ca anul acesta grupul Rompetrol va investi circa 340 mil. dolari in extinderea retelei si in tehnologie. "Investitiile vor merge in cresterea nivelului tehnologic si al capacitatii de rafinare, precum si in dezvoltarea retelei de distributie", a declarat Patriciu.
Afacerile grupului Rompetrol sunt estimate in jurul nivelului de 7 miliarde de dolari pentru anul trecut, in timp ce profitul operational ar urma sa fie de 270 mil. dolari. Grupul, care reuneste 40 de firme si este prezent in 13 tari, are ca actionar majoritar compania petroliera de stat din Kazahstan, KazMunaiGaz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels