Eveniment

Diplomatul Mihnea Constantinescu a murit. Teodor Meleşcanu, ministrul de Externe: Este o pierdere grea pentru MAE

Diplomatul Mihnea Constantinescu a murit. Teodor...

Autor: Ionel Dancu

18.11.2018, 11:02 365

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat duminică, la un post de televiziune, că fostul diplomat Mihnea Constantinescu a murit sâmbătă noaptea, în străinătate.

„Eu personal ultima dată am vorbit acum două săptămâni (cu Mihnea Constantinescu - n.r.). Ieri, un consul al nostru a vorbit cu dânsul. Toată după-amiaza a fost foarte lucid, într-o stare foarte bună şi din păcate, până la urmă, în aceeaşi noapte, în jurul orei 12.00, a decedat. Vreau să transmit condoleanţe familiei”, a declarat duminică, la Antena 3, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu.

Potrivit şefului MAE, Constantinescu a fost un ambasador „de o mare calitate profesională”.

„Este o veste rea pentru corpul diplomatic românesc. Mihnea Constantinescu a fost unul din cei mai respectaţi ambasadori, un om de o mare calitate profesională, echilibru şi interes deosebit de a promova interesele României indiferent de culoarea politică a partidelor care erau la guvernare. Pentru noi, pentru Ministerul de Externe, este o pierdere foarte grea. Vom lua toate măsurile pentru repatrierea lui, ce putem să facem este să ne rugăm pentru odihna lui veşnică şi să înţelegem că lucrurile astea se întâmplă şi important este ce laşi în urma ta. A fost un ambasador care lasă un bagaj deosebit de important pentru noi”, a declarat Meleşcanu.

Mihnea Constantinescu avea 56 de ani şi a fost, pe rând, asistent personal al premierului Petre Roman, director de cabinet al premierului Theodor Stolojan (1991-1992), purtător de cuvânt al Guvernului (1991-1992), director de cabinet al premierului Nicolae Văcăroiu, ministru de stat pentru reforma economică în acelaşi guvern Văcăroiu.

A fost apoi director de cabinet si consilier al ministrului de externe de atunci Mircea Geoană (1996-1998).

Ulterior, Mihnea Constantinescu a fost director de cabinet al premierului Adrian Năstase (2004) şi apoi director de cabinet al premierului Călin Popescu-Tăriceanu (2005-2008), dată după care îndeplineşte funcţia de ambasador cu însărcinari speciale în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

În mai 2012, Mihnea Constantinescu a fost numit de premierul Victor Ponta în postul de consilier de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO