Eveniment

Director ANM: La Timişoara am înregistrat 108 km/h. Temperatura a scăzut brusc la jumătate

Director ANM: La Timişoara am înregistrat 108 km/h....

Autor: Andreea Traicu, Mediafax

17.09.2017, 23:45 17

"În mai puţin de o jumătate de oră, temperatura a scăzut brusc la jumătate şi a fost înlocuită masa de aer cald cu una mai rece, ceea ce a determinat ca înălţimea norului de la 10.000, în coborâre, a avut viteză foarte mare de deplasare, raza norului la 600 metri a determinat aceste intensificări foarte mari ale vântului. La Timişoara s-au înregistrat 108 km/h. Vorbim despre supercelule care au un caracter distructiv, local, şi care, la rafală, ca la Timişoara, determină doborâturi de aer. Poate fi denumit un mezociclon, ca şi caracteristici de formare", a declarat Elena Mateescu la Antena 3.

Meteorologul a explicat că aceste fenomene sunt aproape instantanee.

"Caracterul local şi viteza de de formare a norilor de furtună - avem la dispooziţie date prin care anticipăm cu 24/48 ore înainte, dar aceste avertizari de vreme severă imediată se pot baza pe ceea ce ne arată imaginile radar, să anticipăm forma de dezvoltare a unei supercelule locale. Este aproape instantanee. În mai puţin de jumătate de oră, temperatura a scăul de la 32 grade la 16. Viteza descendentă a aerului este foarte rapidă, nu a avut unde să se disipe. În contextul încălzirii globale, se face simţită intensificarea fenomenelor meteorologie extreme", a precizat specialistul ANM.

Mateescu susţine că săptămâna următoare se va înregistra o schimbare radicală a vremii, comparativ cu prima jumătate a lunii. Marţi vremea va fi instabilă, iar miercuri se va răci în cea mai mare parte a ţării, maximele fiind de 20-22 grade.

Opt oameni au murit în urma unor furturni care au avut loc, duminică după amiază, în vestul ţării. Alte aproapte 70 de persoane au fost rănite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO