Eveniment

Directorul ANM avertizează: Ne aşteptăm ca valul de căldură să se intensifice. Codul portocaliu va fi extins

Directorul ANM avertizează: Ne aşteptăm ca valul de...

Autor: Cosmin Pirv

22.07.2022, 08:50 54

Ne aşteptăm ca valul de căldură să se intensifice, iar duminică avertizarea Cod portocaliu de caniculă va fi extinsă în Oltenia, Muntenia şi sud-vestul Dobrogei, a anunţat vineri Elena Mateescu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Directorul ANM a anunţat că vineri în Banat, Crişana, sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei, nord-vestul Transilvaniei şi vestul Maramureşului maximele vor ajunge la 38-40 de grade.

„În această dimineaţă am actualizat şi va fi emisă la ora 10 avertizarea meteorologică pentru următorul interval, având în vedere faptul că astăzi şi mâine rămânem pe avertizare de cod portocaliu pentru partea de vest, nord-vest, sud-vest a ţării, respectiv Banat, Crişana, sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei, nord-vestul Transilvaniei şi vestul Maramureşului. Ne aşteptăm ca valul de căldură să se intensifice, vorbim de temperaturi între 38-40 de grade şi minime care nu vor coborî sub 20 -22 de grade şi prin urmare disconfortul termic va fi deosebit de accentuat”, a spus Mateescu la videoconferinţa de vineri cu prefecţii.

Ea a adăugat că avertizarea Cod portocaliul va fi extinsă duminică pentru zona de sud a ţării.

„Pentru ziua de duminică, extindem avertizarea meteorologică de cod portocaliu pentru zona de sud a ţării, respectiv Oltenia, Muntenia, sud-vestul Dobrogei, având în vedere că în această parte a ţării maximele vor fi cuprinse între 38-40 de grade, nopţile tropicale, minimele nu vor coborî sub 20-22 de grade şi prin urmare disconfortul va fi unul accentuat, cu pragul de temperatură umezeală peste 80 de unităţi”, a precizat directorul ANM.

Conform acesteia, cea mai mare parte a ţării va fi sub avertizare Cod galben de caniculă.

Elena Mateescu a mai spus că în intervalul 25 iulie-22 august vremea va rămâne caldă cu deficit de precipitaţii, fapt care va accentua starea de secetă pedologică extremă în bună parte din ţară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO