Eveniment

​Directorul economic al distribuitorului de medicamente Fildas, despre split TVA: Contribuabilii corecţi trebuie să fie lăsaţi să-şi desfăşoare activitatea fără a li se afecta productivitatea

​Directorul economic al distribuitorului de medicamente...

Autor: Georgiana Mihalache

01.09.2017, 18:18 980

Plata defalcată a TVA este o măsură greu de implementat în termenul de patru luni până la 1 ianuarie 2018, când va deveni obligatorie, iar birocraţia pe care o presupune deschiderea unui cont de TVA separat de conturile curente îngreunează activitatea unei firme, susţine Lavinia Heihal, directorul economic al grupului Fildas, al treilea jucător din piaţa de distribuţie de medicamente.

Cei care sunt angrenaţi în practica vieţii economice ştiu că astfel de măsuri cu profunde accente birocratice pot complica până la refuz evoluţia normală a unei companii. Considerăm că este mult mai eficient ca ANAF să-şi concentreze eforturile de control asupra companiilor care au declarat şi nu au platit TVA, decât să fim cu toţii angrenaţi într-un proces fără finalitate”, a declarat pentru ZF Lavinia Heidal, în urma unei întâlniri a reprezentanţilor departamentelor economice şi financiar-contabile din grupul Fildas.

Lavinia Heidal a arătat că din comunicatul de presă al Guvernului reiese că autorităţile ştiu care sunt firmele care au declarat TVA fără să plătească, astfel că ANAF poate lua măsuri direct împotriva acestora.

„Contribuabilii corecţi trebuie să fie lăsaţi să-şi desfăşoare activitatea fără a li se afecta productivitatea.Orice activitate birocratică mută preocuparea resursei umane din zona operaţională în zona de suport, cu consecinţe negative în ceea ce priveste competitivitatea internaţionala, productivitatea şi dezvoltarea companiei”, a mai spus Heidal, care a precizat că reprezentanţii Fildas sunt deschişi la discuţii cu autorităţile în ce priveşte activitatea unei companii pe piaţa locală.

Printre soluţiile propuse de aceasta se numără somaţiile care deja sunt folosite, controalele tematice la cei care nu au plătit sau titluri executorii.

Guvernul a decis miercuri instituirea plăţii defalcate a TVA, în mod obligatoriu, începând cu 1 ianuarie 2018 pentru a reduce evaziunea fiscală în acest domeniu, dar măsura continuă să fie criticată de consultanţi şi de reprezentanţii mediului de afaceri, care spun că ea va crea şi mai multă impredictibilitate, iar companiile locale vor avea costuri suplimentare prin impunerea deschiderii unui cont de TVA separat de conturile curente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO