Eveniment

Directorul Electrica: Privatizarea va continua fara presiuni externe

15.06.2004, 00:00 20

Directorul general al Electrica, Silviu Lucian Boghiu, a declarat, ieri, la Neptun, ca procesul de privatizare a filialelor companiei va continua, dupa trecerea in proprietate privata a primelor doua societati, fara presiuni externe si in conditii de competitivitate intre potentialii investitori.
"La Electrica Banat si Electrica Dobrogea au fost presiuni, din partea Bancii Mondiale, a Fondului Monetar International si a Uniunii Europene, dar nu de ordin politic. Vom continua fara presiuni externe. (...) Nu vom mai negocia cu italieni, nu vom mai negocia cu un singur competitor", a afirmat Boghiu la un semniar pe probleme de energie organizat la Neptun.
El a aratat ca grupul italian ENEL, care a depus singura oferta finala pentru Electrica Banat si Electrica Dobrogea, ar fi trebuit sa fie eliminat din acest proces, daca s-ar fi respectat cu strictete legislatia, in conditiile in care statul italian detine 66% din actiunile grupului.
ENEL nu va putea participa la privatizarea celorlalte sase filiale Electrica, in cazul in care va prelua cele doua societati mentionate.
Potrivit lui Boghiu, un investitor nu va putea cumpara decat cel mult doua filialele, pentru a nu ajunge sa detina o pozitie de monopol.
Boghiu a adaugat ca ENEL a incheiat, ieri, cu comisia de privatizare, ultimele documente inaintea semnarii contractului de privatizare. Documentul urmeaza sa fie semnat pana la sfarsitul lunii iunie.
Directorul general al Electrica a mentionat ca, in timpul negocierilor cu ENEL, comisia de privatizare a obtinut conditii foarte bune. Astfel, rata de recuperare a capitalului (modalitatea prin care ENEL va recupera investitiile realizate - n.r.) a fost stabilita la 12% pentru primii trei ani dupa privatizare si la 10% pentru anii urmatori. Initial, ENEL solicitase o rata de 16% in termeni reali, inainte de aplicarea taxelor.
Grupul italian nu va beneficia de un tratament fiscal preferential, asa cum ceruse.
Boghiu a mai spus ca Electrica va lansa pe piata de capital, pana la sfarsitul anului, pachete de actiuni reprezentand 10% din capitalul social al altor doua filiale ale companiei, Electrica Transilvania si Electrica Muntenia Sud.
Boghiu a participat la un seminar organizat in cadrul Conferintei Nationale a Energiei - CNE 2004, care reuneste 700 de participanti, reprezentanti ai autoritatii guvernamentale, celor mai importante companii din domeniu, specialisti si experti in energie. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO