Eveniment

Directorul FBI vine miercuri la Bucureşti, pentru o întâlnire cu şeful SRI

Directorul FBI se întâlneşte miercuri, la Bucureşti, cu şeful SRI

Foto: Andreea Balaurea

Autor: Ioana Câmpean - Mediafax

06.12.2011, 15:59 345

Directorul FBI, Robert S. Mueller, va avea miercuri, la Bucureşti, o întâlnire cu şeful SRI, George Maior.

Conform unui comunicat al SRI, Robert S. Mueller şi George Maior vor face declaraţii de presă, la sediul SRI.

Despre durata vizitei şefului FBI în România sau despre alte întâlniri ale acestuia la Bucureşti nu se face nicio referire.

Şefii FBI şi SRI au avut mai multe întâlniri în ultimii cinci ani, atât la Bucureşti, cât şi la Washington.

În 14 noiembrie 2006, George Maior şi Robert S. Mueller au discutat, la sediul SRI, despre cooperarea dintre cele două organizaţii pentru combaterea corupţiei, reducerea criminalităţii cibernetice şi lupta împotriva crimei organizate şi a terorismului. Conform unui comunicat al SRI de atunci, discuţiile dintre cei doi oficiali au relevat faptul că ofiţeri SRI şi FBI vor fi implicaţi în operaţiuni comune, în special în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului, iar cooperarea va continua şi prin schimbul reciproc de informaţii.

Tot atunci, directorul FBI a avut întâlniri şi cu premierul Tăriceanu, ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, ministrul Justiţiei, Monica Macovei.

La acea dată, nu s-a făcut public faptul că directorul FBI ar fi avut la Bucureşti o întâlnire şi cu preşedintele Traian Băsescu.
Însă, conform dezvăluirilor făcute de Wikileaks în 2011, reprezentanţii Ambasadei SUA relatează, într-o telegramă clasificată "Secret" din 2006, vizita directorului FBI Robert Muller în

România, notând că la întâlnirea cu acesta preşedintele Traian Băsescu ar fi spus că şi-ar dori să vadă o prezenţă FBI în România la fel de robustă ca a CIA.

"Într-o întâlnire de 30 de minute cu preşedintele Băsescu, Muller şi-a exprimat recunoştinţa pentru cooperarea excepţională în privinţa aplicării legii şi faptul că este pregătit pentru a aprofunda această relaţie pe mai departe. Băsescu a comentat că şi el simte că relaţia poate fi extinsă şi a subliniat că ar dori să vadă o prezenţă a FBI în România la fel de robustă că cea a CIA. Muller a vorbit de importanţa cooperării în plan bilateral care este cea mai bună metodă pentru a dezvolta relaţiile în domeniul aplicării legii. Băsescu l-a asigurat pe directorul FBI că nivelul de corupţie din cadrul poliţiei române a scăzut şi că partea americană poate să aibă încredere în partea română. Directorul FBI a comentat că SUA consideră că România a început combaterea corupţiei şi că trimiterea după gratii a câtorva oficiali corupţi ar îmbunătăţi imaginea României", se relatează în telegramă.

De asemenea, în document se mai notează că preşedintele Băsescu a pledat pentru continuarea trainingurilor în domeniul aplicării legii: "Preşedintele Băsescu a făcut o pledoarie puternică pentru continuarea trainigurilor din domeniul aplicării legii şi pentru susţinerea îmbunătăţirii capabilităţilor, mai ales în faţa ameninţărilor din Est, de exemplu, sprijin pentru procurorii şi judecătorii care luptă împotrivă spălării de bani. «Experienţă voastră este excepţional de bună şi vrem să transferaţi cât de mult se poate», a spus preşedintele".

În ianuarie 2007, SRI anunţa că Maior face o vizită oficială în SUA, în cursul căreia urma să aibă întâlniri cu conducerea CIA şi a FBI.

Directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior, a făcut o altă vizită oficială în Statele Unite ale Americii, în perioada 22-28 septembrie, având întrevederi cu conducerea FBI şi cu directorul CIA. George Maior a făcut o vizită similară şi în iunie 2011.

În mai 2010, Robert Mueller declara, într-o conferinţă desfăşurată la San Francisco, că FBI şi Poliţia Română arestaseră în ultimul an şi jumătate mai mult de 100 de români implicaţi în fraude informatice, şeful FBI spunând că România este unul dintre cei mai buni parteneri ai poliţiei federale americane. El amintea că FBI dispune de mai mult de 60 de birouri cu ataşaţi în întreaga lume, dar şi de agenţi speciali detaşaţi pe lângă forţele de poliţie din România, Estonia sau Olanda.

De altfel, în octombrie 2009, o delegaţie condusă de directorul Direcţiei de Criminalitate Informatică a FBI, Shawn Henry, a avut, la Bucureşti, întâlniri cu şeful Poliţiei Române şi cu procurorul general al României, dezvoltarea colaborării în special în domeniul combaterii criminalităţii organizate fiind principala temă de discuţii.

La rândul său, Laura Codruţa Kovesi a avut o întâlnire cu directorul FBI în cursul unei vizite pe care a făcut-o în SUA, în aprilie 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO