Eveniment

Directorul INSEMEX Petroşani face precizări în legătură cu extinctoarele găsite în clubul Colectiv

Directorul INSEMEX Petroşani face precizări în...

Autor: Andreea Tobias, Vasile Măgrădean

31.10.2015, 18:48 3169

George Găman a declarat că în interiorul clubului Colectiv s-au descoperit, pe lângă un extinctor folosit, alte două extinctoare nefolosite, el apreciind că analiza probelor care vor fi făcute la Petroşani va dura circa două săptămâni.

”Colegii de la Criminalistică vor ridica probele pe care le-am indicat şi pe care ni le vor trimite la Petroşani după ce vor finaliza constatarea la faţa locului. Am găsit un extinctor folosit, s-a înţeles greşit, şi două nefolosite. În ceea ce priveşte materialele ignifuge folosite în interior, vom cerceta la Petroşani şi vom face teste şi pe materiale similare, să vedem viteza de ardere, gaze degajate. În funcţie de când vom primi probele, ca să facem ceva de acurateţe, cred că vom prezenta concluzii în circa două săptămâni, pentru că nu vrem să ne hazardăm în ipoteze”, a spus Găman.

Potrivit acestuia, echipa de specialişti de la INSEMEX pe care a condus-o la Bucureşti şi-a încheiat activitatea şi a plecat înapoi spre Petroşani.

Iniţial, Găman a declarat, întrebat insistent de jurnalişti dacă în interiorul clubului Colectiv au fost descoperite extinctoare, că erau, fiind găsit ”unul mic, folosit”, şi că au fost identificate, pe marginea scenei, locurile unde au fost puse artificiile.

”Munca noastră de-abia de-acum începe, vom contribui la cercetarea la faţa locului. Am găsit urme textile, urme de materiale arse sau pe jumătate arse, aşteptăm să vedem ce tip de articole pirotehnice s-au folosit”, afirma George Găman.

El preciza că burete de antifonare era pus şi pe tavan, nu doar pe stâlpii de lângă scenă.

Întrebat dacă în local au fost găsite extinctoare, el a răspuns: ”Extinctoare erau. Era unul mic, folosit”.

De asemenea, întrebat dacă doar atât, Găman a răspuns afirmativ.

Întrebat de jurnalişti dacă au fost identificate locurile unde au fost puse artificiile de la care a pornit incendiul, directorul INSEMEX Petroşani a răspuns că da, pe marginea scenei.

Totodată, directorul Găman a spus că experţii INSEMEX vor descrie mecanismul producerii evenimentului, după ce vor expertiza toate materialele găsite în interiorul clubului.

"Am rugat colegii de la Criminalistică să ridice probele şi să ni le transmită. Nu pot să vă spun deocamdată cât de inflamabile erau materialele. Le vom expertiza şi vom vedea", a mai spus Găman.

Echipa de şase specialişti de la Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INCD-INSEMEX) Petroşani investighează, alături de reprezentanţii altor instituţii, cauzele care au dus la izbucnirea incendiului de la Club Colectiv, din Bucureşti.

INSEMEX Petroşani, înfiinţat în anul 1949, este specializat în efectuarea cercetărilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă pentru medii potenţial explozive şi/sau toxice.

Ultimul bilanţ al incendiului de vineri seară din Club Colectiv arată 27 de persoane decedate şi alte 146 de persoane internate la acest moment la spitalele din Capitală, a anunţat, sâmbătă dimineaţă, secretarul de stat Raed Arafat. Printre cele 27 de persoane decedate se află şi doi dintre membrii trupei, şi anume chitaristul Vlad Ţelea şi chitaristul Mihai Alexandru.

Vineri seară, clubul Colectiv găzduia un concert al trupei Goodbye to Gravity, pentru lansarea unui nou album - "Mantras of war". Intrarea la acest concert a fost liberă, iar accesul în club s-a făcut începând cu ora 20.30.

Martori aflaţi în club au declarat pentru MEDIAFAX că incendiul a fost provocat de artificiile din timpul spectacolului, buretele fonic de pe un stâlp al clădirii aprinzându-se, iar ulterior focul s-a propagat la tavan. Bucăţi din plafon, care era capitonat şi el cu burete fonic, s-au desprins şi au căzut peste oameni.

Potrivit celor aflaţi la spectacol, un agent de pază a luat un stingător de incendii, însă nu a apucat să intervină înainte ca focul să ajungă la tavan şi să se extindă cu repeziciune. În momentul când tavanul a luat foc, cele aproximativ 250-300 de persoane din club au fost cuprinse de panică şi s-au îmbulzit spre ieşire, creându-se busculadă, deoarece doar una dintre uşile de la intrare s-a deschis de la declanşarea incendiului.

Ulterior, şi cea de-a doua uşă a fost deschisă, lumea a năvălit afară, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau în stop cardio-respirator. Martorii au mai relatat că un fum greu, înnecăcios, se adunase în club, acesta "ieşind în valuri" pe uşa de la intrare.

Reprezentantul firmei care a făcut antifonarea în Clubul Colectiv spune că patronii localului au refuzat să cumpere material ignifug pentru că era ”prea scump”, el susţinând că o astfel de lucrare se face în mod normal ”pe baza unui proiect întocmit de pompieri, de arhitect”, care însă nu a existat.

El a precizat că tot tavanul a fost acoperit cu acel tip de material, care este rezistent doar la căldură, nu şi la foc.

”Ulterior, au pus ei, nu ştiu de unde, pe stâlpi (n.r. - acelaşi material ca pe tavan). Am văzut nişte piramidal. Este ignifugat grad F, adică poate să stea la căldură - motoare, calorifere -, nu să îi dai foc. Şi cui îi dai varianta RF, aia ignifugată, este prea scumpă”, a mai spus el, precizând că materialul ignifug este mai scump cam cu 35%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO