Eveniment

Directorul muzical de la Disneyland Paris este român

Directorul muzical de la Disneyland Paris este român

Autor: Mădălina Dediu Panaete

03.03.2016, 00:05 328

Vasile Şirli este de aproape un sfert de secol director muzical al Disneyland Paris, iar toate spectacolele, paradele şi muzica ce răsună zilnic în atracţia turistică numărul 1 în Europa au fost filtrate mai întâi de urechile sale.

Responsabilitatea de fiecare zi a  lui Vasile Şirli în cadrul parcului este cea de director muzical – printre rolurile sale se numără coordonarea muzicienilor care cântă live permanent în parc, schimbarea repertoriilor formaţiilor, muzica ce se aude în toate zonele parcului, diferită în funcţie de tematica respectivei zone.

Şirli este angajat al Disneyland Paris de la deschiderea acestuia, în 1992, şi a fost recrutat de vicepreşedintele artistic al Disneyland Paris. Originar din Banat, a studiat în Timişoara, iar la 19 ani a plecat în Bucureşti pentru a studia în cadrul Conservatorului. După terminarea studiilor, a lucrat vreme de opt ani ca editor la Editura Muzicală, unde a fost repartizat. În paralel, era şi muzicolog, axat pe muzica bizantină, iar mai târziu a început să scrie cântece pentru teatru şi cinema. A luat decizia plecării definitive din ţară în 1986, forţat de împrejurări.

„Dosarul meu a ajuns la cabinetul numărul 2, care era al Elenei Ceauşescu, care controla totul. Mi s-a spus că dacă vreau să mai am viză de plecare, să mă duc la Paris să îmi cer prelungire de viză, cu alte cuvinte, «dacă înţelegi ce vrem să spunem, nu te mai întorci»“, îşi aminteşte artistul. Ioana Matei

Citiţi mai multe în numărul din această săptămână al revistei Business Magazin sau pe www.bmag.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO