Eveniment

Discursul integral al preşedintelui Volodimir Zelenski în Parlamentul României, 4 aprilie 2022

Discursul integral al preşedintelui Volodimir Zelenski...

Autor: Liviu Popescu

05.04.2022, 11:11 922

Mai jos puteţi citi integral, tradus în limba română, discursul preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, adresat Parlamentului României în data de 4 aprilie 2022. Sursa: document publicat în limba engleză pe site-ul Preşedinţiei Ucrainei şi tradus de ZF.

Stimate domnule preşedinte al Camerei Deputaţilor!

Stimate domnule preşedinte al Senatului!

Stimate domnule prim-ministru!

Doamnelor şi domnilor deputaţi şi senatori, invitaţi!

Dragi prieteni!

Popor român!

Vă sunt recunoscător pentru această ocazie de a mă adresa dumneavoastră şi întregului dumneavoastră popor.

Cu câteva ore în urmă m-am întors din oraşele eliberate din regiunea Kievului - din apropierea capitalei noastre. Sunt acele teritorii de pe care i-am alungat pe ocupanţii ruşi şi am văzut ce au făcut ei poporului ucrainean pe pământul nostru. Şi vreau să vedeţi asta acum. Ce au lăsat ocupanţii în urmă. Îmi cer scuze - videoclipul este brutal, dar este o realitate...

Numele oraşului nostru Bucha este acum pentru totdeauna în istoria lumii. În istoria crimelor de război. În istoria exterminării oamenilor.

Deocamdată, ştim despre peste 300 de civili torturaţi, executaţi sau ucişi în alt mod la Bucha. Locuitori obişnuiţi ai unui oraş obişnuit din apropierea Kievului. Le-au fost legate mâinile la spate, au fost împuşcaţi în ceafă sau în ochi, ucişi pur şi simplu pe stradă. Vehicule civile au fost strivite de echipamente militare. Vehicule cu oameni! Au violat femei şi fete...

Şi acesta este doar începutul anchetei. Încă nu au fost colectate toate probele. Nu au fost descoperite încă toate înmormântările. Nu au fost inspectate încă toate subsolurile în care militarii ruşi au torturat oameni. Există toate motivele să credem că numărul locuitorilor ucişi din Bucha şi din alte oraşe ucrainene din apropiere va fi mult mai mare decât cel pe care îl ştim astăzi.

De ce a făcut armata rusă acest lucru?

În aceeaşi zi, 3 aprilie, când lumea a fost îngrozită să vadă cadavrele celor ucişi la Bucha, pe site-ul agenţiei ruse de ştiri de stat RIA Novosti a fost publicat un articol care justifică genocidul ucrainenilor. Denumirea acestuia este destul de elocventă, citez: "Ce ar trebui să facă Rusia cu Ucraina". Şi nu este doar un text. Este una dintre dovezile pentru viitorul tribunal împotriva criminalilor de război ruşi.

Articolul descrie o procedură clară şi calculată pentru distrugerea a tot ceea ce îi face pe ucraineni ucraineni şi pe poporul nostru însuşi. Cei pe care nu vor putea să-i frângă şi să-i cucerească. Se spune că ar trebui să se realizeze "de-ucrainizarea" şi "de-europenizarea" Ucrainei. Se spune că până şi numele statului nostru ar trebui să fie şters. Practic, se spune că moartea a cât mai mulţi dintre ai noştri în război este doar binevenită.

Vreau să subliniez încă o dată: acesta este site-ul agenţiei de ştiri de stat a Rusiei, unde, în condiţiile unei cenzuri de stat explicite, pot fi publicate doar materiale care corespund poziţiei ideologice oficiale privind războiul împotriva Ucrainei. Ceea ce nu corespunde unei astfel de poziţii pur şi simplu nu ar trece de cenzură.

Vreau să mă înţelegeţi: ei nici măcar nu se ascund. Ei vorbesc în mod deschis despre scopul invaziei Ucrainei. Dacă armata noastră nu ar fi rezistat, dacă poporul nostru nu s-ar fi ridicat în apărarea statului, ei ar fi făcut ceea ce au făcut la Bucha - dar în toată Ucraina.

Ştim despre uciderea deliberată a profesorilor şi educatorilor în teritoriile ocupate temporar. Ştim despre teroarea deliberată împotriva tuturor celor pe care ocupanţii îi considerau activişti, oameni care au legătură cu armata.

Chiar şi simpla prezenţă a simbolurilor naţionale ale Ucrainei, a steagului de stat sau a stemei, în apartamentul unei persoane era deja un motiv pentru ocupanţi de a ucide această persoană sau cel puţin de a ameninţa că o vor ucide.

Dar de ce nu se ascund?

De ce chiar şi acum, când totul este clar pentru toată lumea, spun deschis cum vor să distrugă întreaga naţiune?

Există două răspunsuri la această întrebare.

Primul răspuns îl veţi înţelege foarte bine.

În 1989, Nicolae Ceauşescu şi-a pus în sfârşit capăt zilelor. Timp de mulţi ani a fost clar că acest om îşi pierduse adecvarea. A fost clar că el, soţia sa, anturajul său, "Securitatea" sa au târât ţara şi poporul dumneavoastră în jos - la suferinţă, la sărăcie, la izolare nu doar de lume, ci de tot ceea ce este avansat în lume.

Acest regim s-a bazat doar pe intimidare, represiune, brutalitate şi înşelăciune. Nu a fost nimic luminos în el. Poporul român s-a revoltat şi s-a apărat, s-a salvat. După ce a răsturnat o putere inadecvată. Pentru că aceasta era singura cale. Ceauşescu, soţia sa, anturajul său, "Securitatea" sa nu au putut fi convinşi de nimic.

La fel de imposibil de convins sunt acum şi cei care promovează războiul în Rusia. Care dau ordine criminale. Care elaborează planuri de genocid al poporului ucrainean şi de distrugere a statului ucrainean. Aceşti oameni sunt inadecvaţi. Ei au pierdut orice legătură cu realitatea şi sunt dispuşi să sacrifice milioane de vieţi pentru a-şi realiza ideile lor nebuneşti.

Iar al doilea motiv pentru care Rusia cere în mod deschis genocidul şi pentru care sunt posibile crimele ocupanţilor pe care toată lumea le-a văzut la Bucha este credinţa înalţilor oficiali ruşi că liderii europeni vor eşua, vor fi slabi. Că Europa va fi lipsită de leadership. Şi că naţiunile Europei sunt incapabile să apere valorile care au unit continentul.

Doamnelor şi domnilor!

Mare popor român!

Împreună trebuie să-i oprim pe aceşti oameni inadecvaţi care s-au obişnuit cu impunitatea şi de aceea au decis că le este permis absolut totul. Împreună trebuie să-i oprim pe cei care vor genocid în Europa.

De ce trebuie să facem asta împreună?

Fiecare dintre voi înţelege că Ucraina nu este ultima ţintă a agresiunii ruseşti. Trupele de ocupanţi încearcă cu încăpăţânare să ocolească oraşul nostru Mykolaiv pentru a încerca să pună mâna pe Odesa. Iar din Odesa este un pas spre Moldova.

Propagandiştii de stat ruşi spun de mult timp că Moldova este, de asemenea, o ţintă a expansiunii ruseşti. Prin urmare, apărarea de către ucraineni a propriului lor stat este o condiţie fundamentală pentru securitatea şi independenţa Moldovei. Şi, prin urmare, o condiţie prealabilă pentru pacea în întreaga regiune mare a Dunării.

Acum, soarta întregii Europe Centrale şi de Est şi a regiunii Mării Negre se decide pe teritoriul Ucrainei. Prin urmare, a proteja libertatea Ucrainei, a proteja libertatea ucrainenilor înseamnă a garanta securitatea Europei.

Ce trebuie făcut?

Da, este adevărat, au fost impuse sancţiuni Rusiei pentru acest război. Dar războiul pentru libertatea noastră durează deja de 40 de zile. După 8 ani de război în Donbas. Prin urmare, sancţiunile nu sunt suficiente.

Rusia trebuie să caute pacea cu Ucraina şi cu întreaga Europă. În acest scop, Rusia trebuie să fie lipsită de toate resursele. În primul rând, cele financiare şi economice.

Uniunea Europeană trebuie să adopte în sfârşit o decizie de principiu şi să închidă porturile pentru navele ruseşti.

Să oprească tranzitul de mărfuri şi orice activitate economică cu Rusia. Restricţionarea fluxului de bani pentru energia rusă nu are alternativă.

Se poate discuta care ar trebui să fie formatul: un embargo total asupra livrărilor sau un program precum "Petrol contra hrană" - dar este necesar.

Şi nu numai atât.

Fiecare politician dintr-o lume democratică trebuie să apere necesitatea de a furniza Ucrainei toate armele necesare. Pentru că pe câmpul de luptă se decide cine va fi învingătorul în acest război - libertatea sau tirania.

Toţi cei de care depinde trebuie să facă tot ce este posibil pentru a aduce rapid şi inevitabil în faţa justiţiei toţi militarii ruşi şi comandanţii lor vinovaţi de comiterea de crime împotriva civililor în teritoriile ocupate temporar de Ucraina.

Astăzi, am ajuns la un acord cu Uniunea Europeană privind furnizarea de sprijin financiar şi tehnic pentru echipa comună de anchetă Eurojust, statele membre ale UE şi Curtea Penală Internaţională.

Cred că leadership-ul României va fi unul dintre factorii decisivi pentru restabilirea justiţiei şi protejarea vieţii normale atât în regiunea noastră, cât şi în întreaga Europă.

Sunt încrezător că România şi companiile româneşti vor participa, de asemenea, la programul de reconstrucţie postbelică a Ucrainei. Îi invităm pe partenerii noştri din Europa să îşi asume patronajul asupra unui oraş, regiune sau industrie care a avut de suferit de pe urma agresiunii Rusiei. Potenţialul vostru, forţa voastră interioară pot crea un nou exemplu de leadership în construirea unei vieţi civilizate şi paşnice.

Sunt sincer recunoscător întregului popor român pentru bunăvoinţa cu care i-a tratat pe imigranţii ucraineni care şi-au găsit siguranţa pe pământul vostru. Sper că împreună vom reuşi să creăm aceste condiţii cât mai curând posibil, când Rusia va renunţa la război, şi astfel oamenii noştri se vor putea întoarce acasă, în Ucraina. Iar această experienţă de asistenţă în situaţii de urgenţă, respect reciproc, bunăvoinţă între popoarele noastre a devenit deja baza pentru o apropiere şi mai mare a statelor noastre, a naţiunilor noastre.​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO