Eveniment

Discuţii între IMM şi delegaţia guvernamentală din SUA: proprietatea intelectuală, impactul pirateriei

Discuţii între IMM şi delegaţia guvernamentală din...

Autor: Teona Tomoiaga, Mediafax

29.10.2019, 17:20 70

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan Radu-Oprea, a purtat, marţi, discuţii cu o delegaţie guvernamentală din SUA despre consolidarea componentei economice a Parteneriatului Strategic româno-american, potrivit unui comunicat al MMACA.

Delegaţia guvernamentală din SUA a fost condusă de Andrei Iancu, subsecretar de stat pentru comerţ - proprietate intelectuală şi director al Oficiului pentru Brevete şi Mărci din SUA (US PTO), relatează sursa citată.

„În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au abordat aspecte relevante în domeniul proprietăţii intelectuale, precum impactul pirateriei şi contrafacerii asupra inovaţiei şi asupra sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii. A fost evocat, de asemenea, un studiu recent al OCDE, care indică o creştere îngrijorătoare a comerţului cu obiecte contrafăcute”, se notează în comunicat.

Ministrul Ştefan-Radu Oprea i-a asigurat pe oficialii americani asupra determinării şi demersurilor executivului de la Bucureşti pentru a îndeplini toate standardele şi a scoate România de pe lista statelor monitorizate în privinţa protecţiei drepturilor de proprietate intelectuală.

Acesta i-a informat pe oficialii americani asupra constituirii şi progreselor înregistrate de grupul de lucru interministerial pentru proprietate intelectuală, iniţiat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, care vizează amendarea legislaţiei în domeniu, asigurarea şi pregătirea personalului de specialitate, îmbunătăţirea activităţii Direcţiei Generale a Vămilor şi introducerea acestui subiect în programa de învăţământ liceal.

Conform comunicatului, subsecretarul american a subliniat importanţa protecţiei drepturilor de proprietate intelectuală asupra creării şi menţinerii de locuri de muncă, deschiderii de noi pieţe pentru bunuri şi servicii, precum şi asupra stimulării inovaţiei şi investiţiilor. Acesta a indicat palierele pe care trebuie acţionat astfel încât demersul de apărare a proprietăţii intelectuale să fie unul eficient: stabilirea legislaţiei corespunzătoare, asigurarea resurselor şi garantarea educaţiei în domeniu, din faze incipiente.

„Este important să menţinem acest subiect, în continuare, printre priorităţile agendei europene, având în vedere perspectiva dimensiunii internaţionale a acestuia. România trebuie să devină o voce puternică a Uniunii Europene în susţinerea drepturilor de proprietate intelectuală”, a declarat, la rândul său, ministrul Oprea, citat în comunicat.

Cele două părţi au convenit asupra necesităţii transferului de know-how american în domeniu şi asupra menţinerii colaborării şi a unui dialog deschis pe acest subiect – inclusiv prin stabilirea unui plan de acţiune şi examinarea posibilităţii de a crea un grup de lucru comun, conform propunerii demnitarului român.

Ministrul Oprea a transmis, de asemenea, delegaţiei americane un mesaj de continuitate şi angajament al autorităţilor române în privinţa dezvoltării şi extinderii Parteneriatului Strategic între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO