Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit luni la Palatul Victoria cu organizaţia patronală Concordia, unde a promis încă o dată că nu va majora taxele şi impozitele, conform unei informări din partea guvernului.
„Am solicitat acest nou acord Comisiei Europene pentru ca România să nu intre într-o scară abruptă a deficitului. Este nevoie să continuăm investiţiile, să susţinem zona industrială şi producţia românească. Nu luăm în calcul majorarea taxelor. Mergem mai departe cu digitalizarea ANAF, creşterea încasărilor bugetare şi reforma cheltuielilor publice”, a spus prim-ministrul la întâlnirea de astăzi, de la Palatul Victoria.
Dan Şucu, preşedintele organizaţiei patronale Concordia, a spus de asemenea că premierul şi reprezentanţii guvernului au dat asigurări că nu vor creşte taxele.
„Astăzi am avut o discuţie de două ore cu domnul prim-ministru şi cu echipa guvernului. Noi, în Concordia, suntem 17 industrii, fiecare cu probleme specifice şi, din punctul nostru de vedere, am văzut că suntem ascultaţi şi că suntem luaţi în seamă, ceea ce este un mare pas înainte. De 30 de ani solicităm lucrul acesta şi abia acum începe să se întâmple. În ceea ce priveşte partea fiscală, da, se vorbeşte despre faptul că nu vor creşte taxele nici anul acesta, nici anul viitor. Sperăm din toată inima ca promisiunile să fie respectate”, a spus Dan Şucu, preşedintele Confederaţiei Patronale Concordia.
Întâlnirea a avut loc în contextul în care deficitul bugetar al României este în aer, iar discuţia se învârte în jurul corecţiei acestuia în următorii ani. Corecţia însă nu se poate face decât prin majorarea veniturilor la buget şi domolirea cheltuielilor, iar creşterea de încasări la buget nu se poate face decât printr-o colectare mai bună a taxelor existente sau prin creşterea taxelor. Or, aşa cum subliniază şi Consiliul Fiscal, o corecţie bruscă, ca de exemplu cum a fost cea din 2010, când salariile bugetarilor au fost tăiate cu 25% şi TVA a crescut cu 5 puncte procentuale, ar băga economia României în recesiune.
Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru a discuta o prelungire a termenului de corecţia a deficitului bugetar, astfe încât aceasta să se facă gradual , pe o perioadă de şapte ani. Până în acest moment nu există o poziţie oficială a Comisiei Europene faţă de această problemă. Cauză directă a deficitului bugetar, datoria publică se îndreaptă către 60% din PIB, un semnal de alarmă, în contextul în care acum patru ani, când datoria era de la 35% din PIB, economiştii erau de părere că o datorie de 40-45% din PIB pentru o economie ca a României devine o povară pentru creşterea economică. De asemenea, creşterea datoriei înseamnă şi creşterea costului de împrumut, prin creşterea plăţilor cu dobânzile.
În tot acest context, mediul de afaceri se uită la ce măsuri ar putea să ia următorul guvern începând de anul viitor, după alegeri, pentru reducerea graduală a deficitului bugetar.
La consultările de astăzi, de la Palatul Victoria, reprezentanţii Executivului şi cei ai mediului de afaceri au mai discutat despre implementarea E-Factura, E-TVA, E-Transport, a Sistemului de Garanţie-Returnare, pregătirea punerii în aplicare a salariului minim european, precum şi alte aspecte ce ţin de sectorul turism.
Din partea Guvernului, la consultări au participat, împreună cu premierul Marcel Ciolacu, vicepremierul Marian Neacşu, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, ministrul Economiei, Radu Oprea, ministrul Muncii, Simona-Bucura Oprescu, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, ministrul Mediului, Mircea Fechet, şi şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu.