Guvernul Marcel Ciolacu a promis în mai multe rânduri în ultimele săptămâni că nu vor creşte taxe din 2025, după alegeri, în special cota standard de TVA sau impozitul pe venit. Promisiunile au fost reiterate şi la cea mai recentă discuţie cu mediul de afaceri, reprezentat prin Confederaţia Patronală Concordia, însă mediul de afaceri şi analiştii financiari sunt sceptici.
Guvernul negociază în acest moment un acord cu Comisia Europeană pentru reducerea graduală a deficitului bugetar, scăpat de sub control, pe o perioadă de şapte ani. În întâmpinarea negocierilor finale cu Bruxellesul, guvernul Ciolacu a pregătit o serie de măsuri pe partea de cheltuieli bugetare, practic o încercare pe ultima sută de metri în 2024 pentru a opri derapajul bugetar prin plafonarea unor cheltuieli, cum ar fi bonusuri salariale sau cheltuieli cu bunuri şi servicii. În acest moment, însă, nu este niciun document asumat de guvern prin care să se oprească anumite cheltuieli.
În aceeaşi vreme, mediul de afaceri şi analiştii financiari se uită la 2025, după alegeri, şi la eventualele măsuri pe care guvernul le-ar putea lua pentru reducerea deficitului bugetar: creşterea veniturilor prin majorări de taxe sau o colectare mai bună la buget, revizuirea cheltuielilor statului sau ambele.
Radu Burnete, directorul executiv al Concordia, a spus, pentru ZF, că mediul de afaceri aşteaptă să vadă planul agreat cu Comisia Europeană pentru reducerea graduală a deficitului bugetar, pe o perioadă de şapte ani, prin eficientizarea cheltuielilor, aşa cum au spus reprezentanţii guvernului la întâlnirea în cauză.
„Nu se întâmplă nimic peste noapte. Ca să câştige spaţiu, guvernul vrea să reducă deficitul cu 0,7% din PIB pe an prin eficientizarea cheltuielilor. Pe de o parte, auzi lucrurile spuse public, asumate (că nu vor creşte taxe – n. red.). Pe de altă parte, vedem dinamica bugetară, cheltuielile cresc mai repede, deficitul creşte şi Consiliul Fiscal spune că deja 7% din PIB e cu semn de întrebare. Până la urmă, cineva trebuie să astupe gaura asta. Până nu vedem planul agreat de Comisie, nu cred că vor dispărea aceste temeri. Când ai deficitul la 7%, sunt multe lucruri care se pot întâmpla, evenimente neprevăzute”, a spus Radu Burnete, pentru ZF.