Eveniment

Distribuitorii farma: Am pierdut 20 mil. euro din cauza cursului

Distribuitorii farma: Am pierdut 20 mil. euro din cauza cursului

Pretul medicamentelor a scazut in perioada februarie 2007- februarie 2008 cu circa 4,5%

17.04.2008, 20:32 25

Distribuitorii de medicamente afirma ca inghetarea de catre Ministerul Sanatatii (MS) a pretului la medicamente la nivelul din luna mai a anului trecut, in conditiile in care peste 60% din piata este dominata de importuri, iar leul s-a depreciat cu 18% in intervalul iulie 2007-martie 2008, a adus pierderi estimate la 20 mil. euro.
Ministerul are posibilitatea de a revizui trimestrial pretul medicamentelor in sensul scaderii sau cresterii in functiei de evolutia cursului de schimb al leului in raport cu principalele valute. Ultima astfel de revizuire s-a facut in luna mai a anului trecut, cand preturile au scazut, iar anterior in luna decembrie, cand s-a operat tot o scadere.
Potrivit datelor Institutului National de Statistica, pretul medicamentelor a scazut in perioada februarie 2007-februarie 2008 cu circa 4,5%. Cei mai afectati jucatori din piata sunt distribuitorii, ei suportand orice fluctuatie a cursului, pretul fiind negociat intre minister si producatori, sustin producatorii.
"Adaosurile de retail si distributie sunt printre cele mai mici din Europa. Spre exemplu adaosul mediu la farmacie este de 8% la noi, in conditiile in care in Suedia, unde este monopol de stat, adaosul mediu e de 17%", a spus Dragos Dinu, CEO al A&D Pharma, cel mai mare grup din industria farmaceutica locala.
In momentul de fata, peste 1.000 de medicamente sunt comercializate in farmacii sub pretul la care distribuitorii le cumpara, un exemplu in acest sens fiind medicamentele oncologice. Distribuitorii vor opri vineri, 18 aprilie, livrarea medicamentelor catre farmacii si spitale in semn de protest fata de lipsa de dialog din partea Ministerului Sanatatii. Actiunea va continua cu alte doua zile in saptamana 5-9 mai, apoi pentru 3 zile in saptamana urmatoare si este sustinuta de membrii Asociatiei Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente (ADIM) si ai Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR), care reprezinta circa 90% din totalul companiilor de profil.
"Distribuitorii au luat masuri de diminuare a costurilor, precum reducerea de personal, a programului de lucru sau a livrarilor. Pentru anumite categorii de medicamente vom ajunge in situatia sa oprim complet importul, respectiv distributia", a spus la randul sau Viorel Vasile, presedintele ADMR. El a precizat ca exista distribuitori care au decis sa inchida depozite.
La randul sau Cezar Zaharia, directorul general al Relad, cel de-al doilea jucator de pe piata distributiei, a spus ca practicarea unor preturi sub nivelul de achizitie poate duce in ilegalitate, existand sanctiuni pentru dumping.
"Distribuitorii finanteaza sistemul cu circa 400-500 milioane de euro anual", a spus Zaharia. Distribuitorii solicita ajustarea trimestriala a pretului in functie de evolutia ratei de schimb. Cei mai mari distribuitori sunt Mediplus (parte a A&D Pharma), Relad, Farmexim, Farmexepert, Fildas, Polisano, ADM Farm si Montero. A&D Pharma a terminat anul 2007 cu o cifra de afaceri de 425,5 mil. euro si pierderi de 8,4 mil. euro. Relad a avut o cifra de afaceri de peste 250 mil. euro, in timp ce Farmexim a avut o cifra de afaceri de 150 mil. euro si o rata a profitului de 2,5-3%.
Reprezentantii Ministerului Sanatatii nu au facut niciun comentariu pana la inchiderea editiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO