Eveniment

DNA a trimis în judecată un fost consilier al ministrului Transporturilor, după ce acesta ar fi încasat ilegal comisioane de 2 milioane de euro

DNA a trimis în judecată un fost consilier al...

Autor: Vasile Magradean, Mediafax

02.07.2020, 17:26 525

Un fost consilier al ministrului Transporturilor din perioada 2012 este trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă. Dosarul vizează încasarea unor comisioane de două milioane de euro.

Procurorii DNA susţin că banii au fost încasaţi în schimbul deblocării unor plăţi datorate de stat unei companii pentru lucrări de reabilitare a unor tronsoane de cale ferată.

În dosar mai sunt trimise în judecată trei persoane, printre care soţul fostului consilier, cetăţean italian, pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi evaziune fiscală.

Dosarul s-a constituit în urma cererii de asistenţă juridică formulată de autorităţile belgiene, investigaţia find realizată cu sprijinul OLAF şi al EUROJUST.

Mihaela Vasilica Szechely este acuzată de procurorii DNA că în baza unei înţelegeri prealabile pe care o avea cu doi italieni, ar fi pretins, ajutată de unul dintre cei doi, care era soţul ei, sume de bani de la reprezentantul sucursalei unei companii de construcţii din Italia pentru a interveni în favoarea acesteia pentru primirea unor bani pentru lucrări executate la calea ferată.

În schimbul comisionului ce reprezenta procente din plăţile ce trebuiau deblocate, Szechely s-ar fi angajat să îşi exercite influenţa pe care o avea asupra persoanelor din Ministerul Transporturilor pentru a le determina să deblocheze către CFR SA banii necesari pentru stingerea datoriilor pe care le acumulase faţă de compania de construcţii - plăţi scadente şi restante.

„În perioada 5 iulie 2012 – 3 aprilie 2015, Mihaela Vasilica Szechely ar fi primit pentru sine şi pentru ceilalţi doi inculpaţi, de la reprezentantul sucursalei companiei de construcţii din Italia, suma de 9 milioane de lei (aproape 2 milioane euro). Banii ar fi fost primiţi în contul unei societăţi, plăţile fiind mascate prin contracte fictive”, arată DNA.

În contul lucrărilor efectuate, compania constructoare avea de încasat de la statul român, prin intermediul CFR, suma de 15 milioane euro, plăţi restante la nivelul lunii mai 2012.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO