Eveniment

DNA extinde ancheta în cazul lui Nelu Iordache pentru o înşelăciune de 15 milioane de euro

Tronsonul de autostradă Nădlac-Arad, o lucrare finanţată în proporţie de 85% din fondul de coeziune al Uniunii Europene
Afacerile lui Nelu Iordache cu Romstrade au crescut spectaculos în timpul guvernării PNL şi PDL

Tronsonul de autostradă Nădlac-Arad, o lucrare finanţată în proporţie de 85% din fondul de coeziune al Uniunii Europene Afacerile lui Nelu Iordache cu Romstrade au crescut spectaculos în timpul guvernării PNL şi PDL

Autor: Catalin Lupasteanu

15.03.2013, 00:06 1584

Procurorii DNA au extins ancheta în cazul lui Nelu Iordache, în urma unei plângeri făcute de BCR privind o înşelăciune de aproximativ 15 milioane de euro în legătură cu lucrările la tronsonul de autostradă Nădlac - Arad, au declarat joi, pentru Mediafax, surse judiciare.

Nelu Iordache a fost dus miercuri la DNA pentru a-i fi adusă la cunoştinţă noua învinuire, de înşelăciune asimilată faptelor de corupţie, şi pentru a da o declaraţie în acest sens, potrivit surselor citate.

Avocatul lui Nelu Iordache, Cătălin Dancu, a declarat ieri, pentru Mediafax, că există o plângere a BCR depusă la DNA, dar, în opinia sa, este prematură, pentru că în acest caz nu se poate pune problema unei înşelăciuni.

Dancu a arătat că BCR îl acuză pe Nelu Iordache că nu a acoperit linia de credit deschisă de Romstrade pentru lucrările la autostrada Nădlac - Arad. Potrivit avocatului, CNADNR trebuia să plătească firmei Romstrade facturile pentru lucrările la tronsonul de autostradă, lucru care nu s-a mai întâmplat din noiembrie 2012, după ce instituţia a reziliat contractul.

Avocatul a precizat că banii plătiţi de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale firmei Romstrade erau daţi ulterior BCR în cadrul liniei de creditare a lucrărilor, însă în condiţiile în care societatea nu a mai primit bani de la CNADNR, nu a mai putut plăti în continuare. În aceste con­diţii, plângerea este prematură şi nu conturează elementele unei înşelăciuni, a mai spus Dancu.

Nelu Iordache, proprietarul Romstrade, este în arest preventiv din 2 decembrie 2012, fiind cercetat pentru deturnarea a 25 de milioane de lei din banii alocaţi pentru construirea auto­stră­zii Năd­lac-Arad.

În 26 februarie, Tribunalul Bucureşti a prelungit cu 30 de zile, din 1 până în 30 martie, măsura arestării preventive a lui Nelu Iordache, la propunerea procurorilor DNA. Decizia a fost contestată de Nelu Iordache la Curtea de Apel Bucureşti.

Procurorii anticorupţie îl acuză pe Nelu Iordache că, în calitate de administrator al firmei SC Romstrade SRL, ar fi schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia sumei de 25 de milioane de lei, bani încasaţi în vederea proiectării şi execuţiei lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac - Arad, lucrare finanţată în proporţie de 85% din fondul de coeziune al Uniunii Europene.

CNADNR va relua în martie licitaţia pentru primul tronson al autostrăzii Nădlac-Arad, după rezilierea contractului cu asocierea condusă de compania Romstrade, şi estimează că lucrările vor fi terminate în termen de nouă luni de la semnarea contractului.

La sfârşitul lunii noiembrie, CNADNR a reziliat contractul pentru construirea primului tronson al autostrăzii, motivul principal fiind întârzierea lucrărilor.

Romstrade, unul dintre cei mai mari constructori români după câştigarea mai multor contracte cu statul, a intrat în decembrie în insolvenţă. Cel mai mare creditor al Romstrade este CNADNR, care solicită circa 300 mil. euro (1,3 mld. lei), creanţa fiind deocamdată acceptată sub condiţie. Totalitatea creanţelor la Romstrade se ridică la 2,4 mld. lei.

 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO