Eveniment

Doar trei cereri in prima zi de "Prima casa"

09.07.2009, 21:52 38

Doar doua-trei cereri sunt in procesare acum in programul "Prima Casa", conform lui Aurel Saramet, presedintele Fondului de Garantare a Creditelor, institutia pe la care trebuie sa treaca toate cererile individuale dupa aplicatiile facute la banci.
BRD, CEC Bank si Alpha Bank vindeau inca de ieri credite prin programul "Prima casa", in conditiile in care sase banci semnasera conventia de colaborare cu Fondul de Garantare, care ofera garantia din partea statului.
Desi Banca Transilvania, Banca Romaneaca si ATE Bank aveau de asemenea semnate conventiile inca de ieri, nu incepusera vanzarea de credite, lucand inca la finalizarea normelor interne. De altfel, Fondul avea ieri in analiza si primele dosare primite de la banci, dupa ce programul a fost initiat miercuri, cu un prim credit acordat de BRD. Saramet spune ca durata totala de aprobare a dosarului - cumuland perioada de analiza la banca, apoi la Fond- se poate intinde la maxim doua saptamani. "Se poate insa sa dureze mult mai putin." Pe langa cele sase banci care au semnat deja conventia cu Fondul, alte sase erau ieri dupa-amiaza in stadii avansate ale discutiilor. In total, 20 de banci au fost interesate sa participe la programul guvernamental.
Unele banci au preferat sa amane semnarea conventiei cu Fondul, pentru a lamuri unele aspecte, a explicat Saramet. Premierul Boc le-a cerut ieri bancilor sa grabeasca finalizarea procedurilor interne pentru acordarea creditelor. Potrivit informatiilor colectate de banci, doar aproximativ 25% dintre clienti sunt interesati sa achizitioneze case noi prin intermediul acestui program, restul orientandu-se catre imobile mai vechi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO