Eveniment

Doar unu din patru judeţe are o putere de cumpărare aproape egală sau peste media naţională. Inflaţia galopantă riscă să ducă la scăderi pe linie în toată ţara

Doar unu din patru judeţe are o putere de cumpărare...

Autor: Cristina Roşca

16.03.2022, 00:07 1231

Doar zece judeţe, în frunte cu Bucureştiul, au o putere de cumpărare aproape egală sau mai mare decât media naţională. Astfel, ele trag după sine toate celelalte 30 de judeţe, arată o analiză realizată de ZF pe baza datelor companiei de cercetare de piaţă GfK.

Un român a avut anul trecut, în medie, 7.453 de euro de cheltuială, ceea ce înseamnă circa 620 de euro în fiecare lună.

Puterea de cumpărare a românilor a crescut în ultimii ani, chiar şi în pandemie, astfel că piaţa locală a redus de­ca­lajele care o despărţeau de restul Europei. Spre exem­plu, în 2021 România s-a apropiat foarte mult de Ungaria.

În condiţii normale, în care consumul creşte, investiţiile vin şi economia se dezvoltă, România ar fi putut să mai facă paşi în direcţia bună. În prezent însă, contextul economic şi geopolitic este dificil, iar puterea de cumpărare pare că va intra pe un trend descendent. Chiar dacă suma disponibilă pentru cheltuială va creşte uşor faţă de 2021, preţurile vor avansa mai rapid, astfel că aceeaşi sumă îi va permite unui consumator să cumpere mai puţine lucruri.

În România, inflaţia este de aşteptat să sară de 10% în acest an, pe când majorările salariale nu vor depăşi 6%, conform estimărilor actuale. Astfel, românii vor rămâne cu mai puţini bani în buzunare, iar harta puterii de cumpărare ar putea arăta diferit la final de an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO