Eveniment

Dobanda BNR nu mai poate cobori mult

04.05.2010, 23:05 24

Analistii deja s-au resemnat si considera ca politica monetaranu mai poate contribui decisiv la revitalizarea economiei, cheiafiind tocmai la politica fiscala, unde se pregatesc ajustari dure.Mai mult, BNR ar putea reactiona la o majorare a TVA, care arreinflama asteptarile de cresteri de preturi, tot printr-o intarirea politicii monetare.

"Cred ca era de asteptat ca BNR sa reduca «dozajul» relaxariipoliticii monetare, in conditiile in care ne apropiem probabil deminimul dobanzii-cheie, dat fiind nivelul actual si cel prognozatal inflatiei pentru trimestrele urmatoare. Riscurile sunt legate side evolutia politicii fiscal-bugetare in perioada urmatoare si de oposibila crestere a TVA, care ar reinflama asteptarileinflationiste", spune Ionut Dumitru, economistul-sef al RaiffeisenBank.

La randul sau, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef alING Bank, considera ca BNR a facut "cam tot ce se putea" in materiede dobanda, dar subliniaza ca transmiterea mesajelor sale a fostingreunata de volatilitatea destul de ridicata a dobanzilor pepiata interbancara.

"Reluarea cresterii economice trebuie privita in stransalegatura nu cu politica monetara, ci mai degraba cu cea fiscala. Sanu uitam ca politica fiscala este motivul principal al corectieiprin care trecem si rezolvarea nu poate veni decat prin intermediulei - fie prin taieri de cheltuieli, fie prin majorari de taxe, caresa corecteze deficitul", spune Chidesciuc.

Ritmul lent de scadere a dobanzilor pentru clientii finaliafecteaza de asemenea revenirea activitatii economice, afirmaCatalina Molnar, senior analist la RBS Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO