Eveniment

Dobânda-cheie va staţiona în continuare la 3,5%, anticipează analiştii

Dobânda-cheie va staţiona în continuare la 3,5%,...

Autor: Claudia Medrega

05.05.2014, 00:04 210

BNR ar putea să menţină marţi dobânda-cheie la 3,5%, având în vedere perspectivele de creştere a inflaţiei în lunile următoare, urmând să menţină şi ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) la nivelurile actuale, de 12% la lei şi 18% la valută, apreciază analiştii.

Şi la şedinţa de politică monetară din luna martie banca centrală a decis să menţină dobânda-cheie şi RMO. Ciclul de reducere a dobânzii-cheie, iniţiat în iulie 2013 şi concretizat în şase paşi de ajustare, s-a încheiat astfel în luna februarie. În urma relaxării politicii monetare, dobânzile la creditele în lei s-au înscris pe un trend descendent în ultimele luni.

Nivelul dobânzii de politică monetară ar putea fi menţinut la 3,5% pe tot parcursul anului 2014 şi posibil şi în 2015, după cum indică estimările membrilor Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

„Rata inflaţiei se află în prezent la niveluri foarte scăzute, dar va accelera începând cu luna aprilie şi există premisele ca aceasta să iasă din intervalul ţintit de BNR până la finalul anului. Astfel, considerăm că spaţiul pentru scăderea ratei de dobândă sub 3,5% este limitat la acest moment“, susţine Mihai Pătrulescu, senior economist la UniCredit Ţiriac Bank.

Estimările pentru nivelul dobânzii-cheie la sfârşitul anului 2015 variază între un minim de 3% şi un maxim de 4%, potrivit opiniilor exprimate de participanţii la un sondaj intern în cadrul AAFBR.

În ceea ce priveşte ratele RMO pentru pasivele în lei, analiştii apreciază că ar putea fi menţinute la 12% în luna mai, iar ulterior BNR ar putea reduce nivelul la 10% până la finele acestui an şi la 8% până în decembrie 2015.

Pentru pasivele în valută, banca centrală ar putea păstra marţi rezervele minime la 18%, urmând să coboare la 16% în acest an şi la 14% anul viitor, însă intervalul estimărilor se plasează la 12%-18%.

„Ratele rezervelor minime obligatorii sunt în continuare la niveluri ridicate faţă de celelalte ţări din regiune şi credem că ar fi justificată o scădere treptată a acestora. Însă, deciziile de politică monetară trebuie să ţină cont de condiţiile de lichiditate în sens larg. Sistemul bancar înregistrează în prezent un exces de lei, dar fluctuaţii în acest exces au generat volatilitate pentru ratele de dobândă din piaţă. Astfel, considerăm că ar fi benefică o stabilizare a condiţiilor de lichiditate“, mai spune Pătrulescu.

Şi Florentina Cozmâncă, senior economist al RBS Bank, anticipează aplicarea unor măsuri de relaxare a condiţiilor monetare până la sfârşitul acestui an, în funcţie de condiţiile de piaţă.

Ratele RMO au fost diminuate ultima dată în ianuarie. Banca Naţională a eliberat ban­cherilor lichidităţi de 4 mld. lei şi 500 mil. euro prin reducerea RMO, pentru a stimula credi­tarea, dar şi pentru a sprijini băncile care vor să-şi reducă datoriile faţă de creditorii externi, după cum a explicat guvernatorul BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO