Eveniment

Dobrică Petronel, fost subsecretar de stat în Ministerul Justiţiei: Pentru a fi vorba de evaziune fiscală în materie de ţigări trebuie să deţii fără drept 10.000 de ţigarete. E un prag extrem de ridicat

Conferinţă de fiscalitate ZF & Servicii Premium Tax & Advanced Business Software

Dobrică Petronel, fost subsecretar de stat în...

Autor: Alex Ciutacu

15.02.2019, 12:34 1039

Pentru a fi descurajată evaziunea fiscală, unele aspecte din legislaţie ar trebui să fie modificate, încât legea este prea relaxată.

Spre exemplu, pragul pentru încadrarea deţinerii de ţigarete fără drept este stabilit de lege la 10.000 de ţigarete, adică 500 de pachete, ceea ce este extrem de ridicat, atrage atenţia Dobrică Petronel, asociat Servicii Premium Tax şi fost subsecretar de stat în Ministerul Justiţiei.

„Acum, absolut întâmplător am văzut o declaraţie a domnului Teodorovici care estima piaţa neagră a contrabandei cu ţigări undeva la un miliard de euro. Nu o fi un miliard dar probabil este vorba de o sumă consistentă. (…) M-am uitat în Codul Fiscal şi în cel vamal. Ca să poată fi vorba de evaziune fiscală în materie de ţigări trebuie să deţii fără drept 10.000 de ţigarete. Mi se pare că e un prag extrem de ridicat. Cine stă cu 500 de pachete de ţigări în casă. Poate că aici anumite reformulări astfel încât anumite fapte, nu merg neapărat pe ideea criminalizării, dar şi o decriminalizare exagerată cel puţin în anumite domenii unde există probleme foarte mari şi de unde se pot absorbi sume foarte mari, dacă afirmaţia domnului Teodorovici e exactă, 800 de milioane de dolari, sau un miliard de dolari, e o sumă enormă”, menţionează Dobrică Petronel în cadrul Conferinţei de fiscalitate ZF & Servicii Premium Tax  & Advanced Business Software.

El spune că piaţa ţigărilor este doar un exemplu şi că aceleaşi probleme în materie de evaziune fiscală pot fi regăsite şi în agricultură.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO