Eveniment

Doi inspectori de la Finanţele Publice Galaţi au fost trimişi în judecată de către DNA, pentru luare de mită

Doi inspectori de la Finanţele Publice Galaţi au fost...

Autor: Laura Buciu, Mediafax

25.08.2020, 16:35 150

Doi inspectori din cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Galaţi au fost trimişi în judecată de DNA pentru luare de mită. Aceştia sunt acuzaţi că ar fi favorizat societăţi comerciale în timpul unor controale inopinate.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a doi inspectori din cadrul Finanţelor Publice Galaţi, petru luare de mită, dar şi a unui reprezentant al unei firme, pentru dare de mită şi evaziune fiscală în firmă continuată şi a încă două peroane pentru complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în calitate de şef al Serviciului de Inspecţie din cadrul Direcţiei Finanţelor Publice Galaţi, inculpata Ion-Cozma Mariana ar fi pretins şi ar fi primit de la reprezentantul de fapt al unor societăţi comerciale, prin intermediar, sumele de 4.500 lei şi 2.900 lei, în anii 2013, respectiv 2014, pentru ca în schimb să favorizeze două societăţi comerciale, cu ocazia unor controale inopinate.

„Într-una din cele două situaţii, pretinderea şi primirea s-a făcut şi cu ajutorul inculpatei Grigorescu Roxana-Cristina (subordonata primei menţionate). Concret, sumele de bani ar fi fost primite sub aparenţa a două contracte de acordare de burse private ce figurează a fi încheiate între cele două societăţi comerciale şi o persoană din familia inculpatei Ion-Cozma Mariana, pentru ca în schimb aceasta să avizeze actele de control ale societăţilor respective, din care să fie trecute cu vederea unele nereguli constatate”, se arată în comunicatul DNA.

În documentul citat se precizează că, independent de faptele descrise, reprezentantul societăţilor comerciale ar fi înregistrat în evidenţa contabilă a uneia dintre societăţile pe care le controla, cu ajutorul altor două persoane, achiziţii nereale de bunuri (cereale şi îngrăşăminte chimice), respectiv ar fi declarat fiscal achiziţii nereale, pentru a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale în sumă totală de 484.362 lei.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 484.362 lei, reprezentând prejudiciu în dauna statului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Galaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO