Eveniment

Dolarul se menţine aproape de minimul ultimelor 16 săptămâni. La polul opus, yuanul se bucură de cea mai mare creştere din ultimii 17 ani

Dolarul se menţine aproape de minimul ultimelor 16...

Autor: Dorin Oancea

02.12.2022, 12:20 50

Dolarul a rămas vineri în apropierea minimelor ultimelor 16 săptămâni faţă de un coş de valute importante, înaintea unor date cheie privind piaţa muncii din SUA, în timp ce yuanul a fost pregătit pentru cel mai mare câştig săptămânal de când China şi-a reevaluat moneda, în 2005, scrie Reuters.

Indicele dolarului, care măsoară moneda în raport cu şase valute, inclusiv yenul şi euro, a scăzut cu 0,1%, la 104,55, după ce anterior atinsese cel mai scăzut nivel din 29 iunie, la 104,36.

Indicele a coborât cu peste 5% luna trecută, pe fondul aşteptărilor că Rezerva Federală va începe să încetinească ritmul de majorare a ratelor începând cu şedinţa din decembrie.

Preşedintele Fed, Jerome Powell, a declarat miercuri că a sosit momentul să încetinească majorările de dobândă, menţionând că "încetinirea în acest moment este o modalitate bună de a echilibra riscurile".

Între timp, yuanul chinezesc a crescut cu 0,4% faţă de dolar, până la 7,0294.

Potrivit datelor Refinitiv, yuanul era pregătit pentru cea mai mare creştere săptămânală de când China a reevaluat moneda în 2005, susţinut de aşteptările privind ieşirea din politica chineză de "zero-COVID" şi de un ritm mai lent de majorare a ratelor dobânzii din partea Fed.

Dolarul a fost cu 1% mai mic, la 133,98 yeni, la cel mai scăzut nivel din 16 august.

Euro a rămas stabil la 1,0527 dolari, după ce joi a câştigat 1,1%.

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a avertizat vineri că politicile fiscale ale unor guverne europene ar putea duce la un exces de cerere şi că politicile fiscale şi monetare trebuie să funcţioneze sincronizat pentru o creştere economică sustenabilă şi echilibrată.

Lira sterlină a fost tranzacţionată ultima dată la 1,2260 dolari, în scădere cu 0,1%. Lira sterlină a avansat joi cu 1,7% şi a atins un maxim al ultimelor 5 luni de 1,2311 dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO