Preşedintele ales Donald Trump a anunţat miercuri că intenţionează să îl numească pe Matt Gaetz în funcţia de procuror general, o alegere extrem de controversată, care a stârnit critici chiar şi din partea Partidului Republican. Congresmanul republican din Florida şi-a dat demisia din funcţie în aceeaşi zi, conform declaraţiei preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson (R-Louisiana) — şi pe Tulsi Gabbard, fostă congresmană democrată din Hawaii, în funcţia de director al serviciilor naţionale de informaţii.
„Nu cred că este o nominalizare serioasă pentru funcţia de procuror general,” a declarat senatoarea republicană Lisa Murkowski din Alaska pentru NBC News. „Avem nevoie de un procuror general serios. Şi aştept cu nerăbdare ocazia de a lua în considerare pe cineva care este serios. Acesta nu era pe lista mea de opţiuni.”
Matt Gaetz, un susţinător înfocat al aripii de dreapta, a fost un ghimpe în coasta colegului său republican şi fostului preşedinte al Camerei, Kevin McCarthy, conducând în cele din urmă cu succes demersul de a-l înlătura pe McCarthy din funcţie.
Gaetz a fost investigat de Departamentul de Justiţie într-un caz de trafic sexual, însă departamentul a decis în final să nu formuleze acuzaţii. De asemenea, a fost anchetat de comitetul de etică al Camerei pentru acuzaţii legate de comportament sexual neadecvat, consum ilicit de droguri şi alte presupuse încălcări etice.
Gaetz a negat vehement orice faptă reprobabilă.
De asemenea, Trump a confirmat planurile de a-l numi pe senatorul Marco Rubio (R-Florida) în funcţia de secretar de stat. Mai devreme, miercuri, Trump a promis o tranziţie lină în urma întâlnirii cu preşedintele Joe Biden la Casa Albă, după o întâlnire jovială cu republicanii din Cameră.
Trump a anunţat şi că îl va numi pe Pete Hegseth, prezentatorul Fox News, în funcţia de secretar al apărării şi pe John Ratcliffe, fost membru al Congresului din Texas, în funcţia de director al CIA, în contextul în care a ales adepţi ai liniei dure şi loialişti pentru echipele sale de securitate naţională şi politică externă.
Hegseth, un veteran al armatei în vârstă de 44 de ani care nu are experienţă guvernamentală, este o alegere neconvenţională pentru a conduce unul dintre cei mai mari angajatori ai ţării, care include aproape 3 milioane de angajaţi militari şi civili.