Eveniment

Dosarul FNI se redeschide pe numele lui Sorin Ovidiu Vântu, alături de alte trei procese: Banca Agricolă, Banca de Investiţii şi Dezvoltare şi Banca Română de Scont

Dosarul FNI se redeschide pe numele lui Sorin Ovidiu Vântu, alături de alte trei procese: Banca Agricolă, Banca de Investiţii şi Dezvoltare şi  Banca Română de Scont

Ziarul Financiar a scris pagini întregi despre dosarele FNI, BRS şi BID. În ianuarie 2002 a publicat în exclusivitate schema banilor plecaţi din BRS şi BID înspre firmele lui Vântu, reconstruită de oficialii BNR.

Autor: Mediafax

04.08.2011, 12:00 1294

Parchetul Înaltei Curţi de casaţie şi Justiţie (ICCJ) infirmăsoluţile de neurmărire penală a lui Sorin Ovidiu Vîntu date îndosarele privind FNI, Banca Agricolă, Bănca de Investiţii şiDezvoltare (BID), dar şi în cazul falimentului Băncii Române deScont (BRS), informează, joi, Ministerul Public.

Cum a reuşit Vântu să recruteze o întreagă echipă de laBNR, în urmă cu 10 ani, şi cum i-au făcut o bancă Nicolae Văcăroiuşi Florin Georgescu

Nicolae Popa, condamnat în lipsă la 15 ani de detenţie pentruprăbuşirea Findului Naţional de Investiţii, a solicitatautorităţilor române, după ce a fost extrădat din Indonezia,redeschiderea cazului FNI.

"La propunerea Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică, înconsiderarea dosarelor aflate pe rolul acesteia, în care seefectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii despălare de bani de către Sorin Ovidiu Vîntu, precum şi asolicitării de redeschidere a dosarului Fondului Naţional deInvestiţii formulate de condamnatul Nicolae Popa, înregistrată perolul Tribunalului Bucureşti, au fost analizate cauzele soluţionateanterior de Ministerul Public, având ca obiect fraudarea FNI sauinfracţiuni de spălare de bani presupus a fi comise de Vîntu, fiindidentificate următoarele dosare:
1. Dosarele penale nr.372/D/P/2004 şi nr.374/D/P/2004 - care auvizat generarea unor pagube în patrimoniul investitorilorFNI;
2. Dosarul penal nr.76/P/2005 - privind prejudicierea BănciiAgricole SA;
3. Dosarul penal nr.754/D/P/2006 - privind constituirea Băncii deInvestiţii şi Dezvoltare (BID) SA;
4. Dosarul penal nr.34/D/P/2005 - privind falimentul Băncii Românede Scont", arată Ministerul Public.

Din analiza de ansamblu a dosarelor a rezultat că parcursulprocesual al acestora este similar, fiind identificate numeroaseîncălcări ale normelor de procedură, dispoziţii repetate dedisjungere a cauzei cu privire la unele persoane cercetate şisoluţii atipice pentru practica organelor judiciare.

Punctul de convergenţă al cauzelor de mai sus constă în aceea căactivităţile au fost derulate prin intermediul societăţilorcomerciale membre ale Grupului Gelsor, controlat, direct sau prinpersoane interpuse, de Vîntu, spune Ministerul Public.

"Faptele săvârşite au vizat, în esenţă, configurarea şiexploatarea într-o perioadă îndelungată de timp a unor fluxurifinanciare ilicite, utilizând practic aceleaşi modalităţi deoperare şi implicând aceleaşi persoane şi instituţii. Separareaartificială a dosarelor a condus la ignorarea legăturilor temporaleşi de cauzalitate, astfel încât cercetările s-au limitat lalămurirea parţială a circumstanţelor în care au fost comisefaptele", explică sursa citată.

Între altele, mai spune Ministerul Public, expertizele realizatenu au reliefat beneficiarii finali ai sumelor de bani obţinute şimodul de direcţionare a acestora, deşi acest aspect era de esenţaaflării adevărului.

"Având în vedere aceste aspecte, prin ordonanţa din 3 august2011 a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curtede Casaţie şi Justiţie s-a dispus infirmarea soluţiilor deneurmărire din dosarele menţionate şi continuarea cercetărilor încadrul aceleiaşi cauze, într-o abordare unitară", precizeazăMinisterul Public.

AFACERI DE LA ZERO