• Leu / EUR4.9030
  • Leu / GBP5.5798
  • Leu / USD4.4936
Eveniment

Dosarul privind accidentul în care a murit Bogdan Gigină, trimis de la Parchetul Capitalei la PICCJ. Se fac cercetări pentru ucidere din culpă. Oprea este şi el vizat

Dosarul privind accidentul în care a murit Bogdan Gigină, trimis de la Parchetul Capitalei la PICCJ. Se fac cercetări pentru ucidere din culpă. Oprea este şi el vizat

Autor: Cătălin Lupăşteanu, Andrei Dumitrescu

04.11.2015, 12:29 297

Potrivit unor surse judiciare, în acest dosar, procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti şi-au declinat competenţa, miercuri, către Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, existând indicii că pentru fapte de abuz în serviciu ar putea să fie vizat şi vicepremierul Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne.

Sursele citate au precizat că procurorii au declinat competenţa după ce, în urma cercetărilor, care au fost amănunţite, s-a stabilit că Parchetul Tribunalului Bucureşti nu este competent să continue cercetări în cauză, în contextul în care una dintre persoanele vizate în dosar are o funcţie care atrage competenţa unei unităţi superioare de Parchet.

În cauză, ar exista indicii că această persoană ar fi săvârşit fapte de natură penală, urmând ca o decizie privind începerea sau nu a urmăririi penale pentru aceste fapte să fie decisă de procurorii PICCJ.

Conform surselor citate, dosarul are 13 volume şi urmează să se cerceteze inclusiv legalitatea tuturor celor peste 1.500 de drumuri pe care vicepremierul Gabriel Oprea le-ar fi făcut cu coloană oficială.

Anchetatorii mai au informaţii că, în seara tragediei, Gabriel Oprea venea de la o unitate militară din Băneasa şi mergea spre locuinţa sa, au precizat sursele citate.

Poliţistul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani) de la Brigada Rutieră a Capitalei a murit pe 20 octombrie, după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Ştirbei Vodă din Capitală, în timp ce asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

În acest caz a fost deschis un dosar la Parchetul Tribunalului Bucureşti, care l-a audiat, în 28 octombrie, în calitate de martor, pe Gabriel Oprea.

Vicepremierul Gabriel Oprea a declarat că nu a beneficiat de servicii în plus faţă de alţi miniştri de Interne şi că în întreaga sa activitate nu a încălcat niciodată legea. Oprea a precizat că a trimis la Parchet toate documentele solicitate, a făcut declaraţii în faţa procurorilor şi va da declaraţii anchetatorilor de fiecare dată când i se va solicita.

Întrebat dacă s-a deplasat cu coloană oficială de 1.500 de ori de la începutul acestui an, ministrul a răspuns că a avut "mai multe deplasări", tot timpul pentru a-şi face datoria.

Anchetatorii i-au mai audiat pe consilierul personal al ministrului Gabriel Oprea, şoferul care conducea maşina vicepremierului în seara accidentului, poliţiştii din coloana oficială şi cei aflaţi în intersecţie, muncitorii care efectuau lucrările de reparaţii, precum şi alţi martori aflaţi în zonă.

Parchetul Capitalei a făcut cercetări în acest dosar pentru ucidere din culpă, în anchetă fiind cerute de la MAI, Poliţia Capitalei şi Poliţia Română actele normative interne care reglementează cadrul general de constituire a coloanelor oficiale, actele interne emise cu privire la coloana oficială din care făcea parte poliţistul Bogdan Gigină şi date cu privire la componenţa coloanei la momentul accidentului.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că procurorii au primit toate actele solicitate de la Brigada Rutieră a Capitalei şi convorbirile din dispecerat înregistrate în seara de 20 octombrie. Anchetatorii au mai primit de la reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne datele privind legislaţia în baza căreia a fost constituită coloana oficială pentru însoţirea cu echipaj de poliţie a vicepremierului Gabriel Oprea şi traseul pe care a mers acesta în 20 octombrie, precum şi celelalte alte date solicitate.

Pe masa procurorilor a ajuns şi lista persoanelor care s-au aflat în coloana oficială, stabilindu-se că în maşină cu ministrul Afacerilor Interne mai erau două persoane - şoferul şi un angajat, au mai spus sursele citate.

În anchetă, procurorii au făcut cercetarea la faţa locului, au primit date privind autopsia medico-legală şi au ridicat imaginile înregistrate de camerele de supraveghere, în vederea reconstituirii traseului coloanei oficiale din care făcea parte poliţistul Bogdan Gigină. De asemenea, au fost solicitate şi datele stocate cu privire la comunicaţiile interne ale poliţiştilor implicaţi în deplasarea coloanei oficiale a ministrului Gabriel Oprea din ziua accidentului.

Anchetatorii au solicitat şi documentaţia privind efectuarea lucrărilor de reparaţie de la locul producerii evenimentului, printre care actele de autorizare, contractele încheiate, procedurile de executare a lucrării, inclusiv elementele de semnalizare şi siguranţă specifice, potrivit Parchetului Capitalei.

Poliţistul Bogdan Gigină asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Gabriel Oprea, însă informaţii despre această situaţie nu au fost comunicate de Ministerul Afacerilor Interne, fiind aflate mai întâi pe surse.

Abia la două zile de la accident, Poliţia Capitalei a transmis un comunicat în care a confirmat că poliţistul de la Rutieră asigura deplasarea coloanei oficiale a vicepremierului Gabriel Oprea care, conform informaţiilor comunicate, participase la "o activitate în cadrul unei instituţii din domeniul securităţii şi ordinii publice".

Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Capitalei, la momentul accidentului, coloana oficială a lui Gabriel Oprea, "de care demnitarul beneficia în condiţiile legii", se deplasa cu o viteză adaptată la condiţiile meteo şi de trafic existente, pe traseul Băneasa - Piaţa Presei Libere - Arcul de Triumf - Piaţa Charles de Gaulle Piaţa Victoriei - bulevardul Uranus - strada Ştirbei Vodă.

Conform Regulamentului de aplicare a Codului Rutier, echipaje ale Poliţiei Rutieră asigură însoţirea coloanelor oficiale doar în cazul şefului statului, preşedintelui Senatului, preşedintelui Camerei Deputaţilor şi primului ministrului. Miniştrii pot beneficia de însoţire cu echipaje ale Poliţiei Rutiere doar "în situaţii deosebite, care impun deplasarea în regim de urgenţă", conform prevederilor legale.

Gabriel Oprea a fost premier interimar în perioada 22 iunie-9 iulie, când Victor Ponta a lipsit de la Palatul Victoria, ca urmare a operaţiei la genunchi suferite în Turcia.

Ministrul Gabriel Oprea a arătat, în 26 octombrie, în prima sa declaraţie, făcută la aproape o săptămână de la moartea lui Bogdan Gigină, că a ales să tacă din respect faţă de familia acestuia, el susţinând că nu a văzut accidentul, a aflat abia după ce depăşise zona şi a făcut "tot ce este omeneşte posibil" pentru a-l salva pe poliţist.

Ministrul Gabriel Oprea nu a lămurit în baza cărei legi a folosit coloana oficială, rezumându-se la a cataloga speculaţiile că a încălcat legea sau că a folosit dispozitivul de însoţire în trafic fără temei legal drept "complect" nefondate.

La câteva ore de la declaraţia ministrului de Interne, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că s-a întâlnit cu Gabriel Oprea, luni seară, şi l-a sfătuit să demisioneze. Iohannis a precizat că l-a invitat pe vicepremierul Gabriel Oprea la o discuţie pentru că a dorit să primească lămuriri.

Ulterior, vicepremierul Gabriel Oprea a arătat că nu este vinovat şi că îşi va continua activitatea în Guvern, răspunzând astfel preşedintelui Klaus Iohannis. Oprea a susţinut că sfatul lui Iohannis are legătură cu dorinţa preşedintelui de a schimba Guvernul, adăugând că cel mai important în acest moment este derularea anchetei penale.

După accidentul în care a murit poliţistul Bogdan Gigină, în spaţiul public s-au vehiculat mai multe întrebări care încă aşteaptă un răspuns de la ministrul Gabriel Oprea, printre care şi cele legate de dreptul acestuia de a beneficia de coloană oficială, dar şi locul de unde acesta venea şi unde trebuia să ajungă în ziua accidentului şi dacă, în condiţii de ploaie, nu trebuia să renunţe la escorta cu motociclist.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9030
Diferență: 0,2208
Ieri: 4.8922
Azi: 4.4936
Diferență: 0,0178
Ieri: 4.4928
Azi: 5.5798
Diferență: 0,3345
Ieri: 5.5612
Azi: 4.8925
Diferență: 0,2705
Ieri: 4.8793