Eveniment

Două camere sterile au fost inaugurate la un spital din Cluj, finanţate cu 100.000 de euro de festivalul Untold şi de fani

Două camere sterile au fost inaugurate la un spital din...

Autor: Vasile Magradean

08.03.2019, 13:35 995

Două camere sterile au fost inaugurate la Clinica de Pediatrie II din Cluj-Napoca, investiţia de peste 100.000 de euro fiind finanţată de festivalul Untold şi de fani. Camerele au rolul de a asigura pacienţilor tratamentul corespunzător în cazul leucemiilor şi a altor tipuri de cancer.

Şeful Clinicii de Pediatrie II Cluj-Napoca, Gheorghe Popa, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că importanţa celor două camere este majoră pentru tratarea copiilor cu tumori maligne severe, în condiţiile în care riscul contaminării acestora cu bacterii agresive este major.

„Inaugurarea a două camere sterile, cu câte un singur pat, pentru departamentul onco-pediatrie al clinicii este un moment important, dotarea fiind una specială, cum sunt puţine în România. Importanţa lor este majoră pentru tratarea copiilor cu tumori maligne severe, care sunt imunodeprimaţi, iar riscul contaminării în spital cu bacterii agresive este major. Lupta împotriva infecţiilor şi prevenirea lor este de importanţă vitală, la fel şi asigurarea unor condiţii vitale pe perioada în care copilul cu leucemie face tratament. Cele două camere ne oferă posibilitatea de a trata cazurile de cancer şi, în măsura în care tratamentul este eficient, copiii să supravieţuiască. Camerele sunt suficiente, un copil bolnav va sta două săptămâni pentru un tratament”, a spus Popa.

Potrivit acestuia, odată cu inaugurarea celor două camere se reduce şi fenomenul plecării la tratament în străinătate a copiilor cu afecţiuni oncologice, în condiţiile în care părinţii acestora au reclamat condiiţile de îngrijire, igienă şi personalul insuficient din spitalele româneşti.

Directorul de marketing şi comunicare Untold, Edy Chereji, a declarat, la rândul său, că este o mare bucurie finalizarea acestui proiect.

„Investiţia este de peste 100.000 de euro, din care 18.000 donaţi de fanii festivalului Untold, este un proiect care va salva vieţi şi va fi un exemplu pentru alţi jucători din piaţă de a ni se alătura în vederea altor proiecte pe care le vom face. Sunt primele astfel de camere sterile construite în Cluj-Napoca, iar în secţia Clinicii de Pediatrie II sunt trataţi anual 100 de copii”, a subliniat Chereji.

Potrivit preşedintelui asociaţiei care a coordonat proiectul, Carmen Uscatu, şansele copiilor cu cancer sunt mai mari de a se vindeca când există condiţii şi tratamente adecvate.

Cele două camere au instalaţii de filtrare a aerului, există presiune constantă în camere, astfel că niciun microb nu pătrunde în cameră la pacienţi, condiţiile de sterilitate fiind maxime. De asemenea, deoarece copiii au nevoie să fie însoţiţi de mamele lor pe parcursul tratamentului, camerele sunt dotate cu canapele speciale pentru mame.

În România, unul din doi copii bolnavi de cancer moare, în timp ce în țările din vestul Europei peste 90% supraviețuiesc bolii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO