Eveniment

Două milioane de bacterii pe mililitru au fost descoperite în săpunul dezinfectant Maxil

Două milioane de bacterii pe mililitru au fost...

Autor: Departament Social

25.05.2016, 12:39 7721

Analizele de laborator realizate de către Institutul Cantacuzino la cerera medicilor de la Spitalul Elias au arătat că săpunul dezinfectant Maxil produs de firma Romchim, folosit în spital, avea, în 2014, două milioane de bacterii pe milimetru.

Două milioane de bacterii pe milimetru pătrat au fost descoperite de medicii de la spitalul Elias în săpunul Maxil produs de Romchim şi folosit acum doi ani în spital, informaţie care a apărut prima dată în presă la MEDIAFAX, într-un articol semnat de jurnalistul Elvira Gheorghiţă.

În iulie 2014, un bebeluş şi un bolnav de cancer internaţi la Spitalul Elias s-au infectat, riscând să intre în şoc septic, din cauza săpunului lichid Maxil care era contaminat cu două milioane de bacterii pe milimetru, după cum au descoperit medicii spitalului. Directorul medical Dana Safta declara atunci pentru MEDIAFAX că în urma analizelor, s-a găsit în săpun bacteria Serratia marcescens. Medicii au trimis probe şi la Institutul Cantacuzino şi s-a confirmat existenţa aceloraşi tulpini în toate probele.

"Probele recoltate de la pacienţi au confirmat că tulpinile sunt identice cu cele izolate din săpun. Pacienţii cu imunodeprimare, cum erau cei doi, puteau face septicemii, şocuri septice. Nu am ajuns la o complicaţie majoră, dar nu poţi utiliza un produs pentru dezinfecţie care după utilizare încarcă de nu ştiu câte ori pielea chirurgului. Practic, prin spălare, eu, chirug, cu acest produs îmi infectam tegumentele, aşa mai bine nu mă spălam cu nimic că oricum tegumentele erau mai curate decât cu «soluţie antiseptică». La o soluţie antiseptică încărcătura de germeni trebuia să fie zero, iar la săpunul Maxil era de ordinul milioanelor", a declarat atunci Dana Safta.

Produsele au fost imediat retrase din spital, iar la următoarea licitaţie, conducerea Elias a interzis firmei care le producea să mai participe, acordând, în schimb, contractul pentru dezinfectanţi tocmai firmei Hexi Pharma. Romchim a dat în judecată spitalul, dar a pierdut.

Informaţiile au fost din nou scoase la lumină de jurnaliştii Cătălin Tolontan, Mirela Neag şi Răzvan Luţac în cadrul unei anchete ample publicate în ultimele săptămâni în Gazeta Sporturilor. Medicii de la Elias au explicat pentru GSP că practic, într-o picătură de săpun lichid vorbim de 400.000 de bacterii, adică o substanţă mai murdară decât apa de la chiuvetă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO