♦ Salariul mediu net din industria alimentară a crescut cu 23% în iunie 2022 faţă de mai 2022, iar în agricultură creşterea a fost de 16% ♦ Din iunie 2022, angajaţii din industria alimentară şi agricultură sunt scutiţi de plata impozitului pe venit, de contribuţia la sănătate şi plătesc o contribuţie la pensie mai mică ♦ În construcţii, în ianuarie 2019, prima lună de aplicare a unor facilităţi fiscale similare, salariul mediu a crescut cu 25%.
Salariul mediu net din industria alimentară a crescut cu 23% în luna iunie a acestui an prin comparaţie cu luna mai şi a ajuns la valoarea de 3.247 de lei net, ca urmare a facilităţilor fiscale acordate de guvern acestei industrii. Şi în agricultură, domeniu care a beneficiat de aceleaşi facilităţi, salariul mediu net a crescut cu 16% în iunie faţă de mai şi a ajuns la valoarea de 3.452 de lei, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Spre comparaţie, în acelaşi interval de timp, salariul mediu la nivel naţional a crescut cu doar 1%, mai arată datele Statisticii.
„Este nevoie de creşteri salariale în construcţii, în agricultură şi în industria alimentară, dar ar trebui ca fiscalitatea pe muncă să scadă în toate sectoarele, pentru că în România nivelul este foarte ridicat. Mediul de afaceri a cerut de mulţi ani plafonarea contribuţiilor sociale, cum a fost la un moment dat, astfel încât angajatorii să aibă la dispoziţie bani suplimentari pentru a creşte salariile nete angajaţilor. Costul muncii în România este foarte ridicat, iar contribuţia la sănătate, de exemplu, este foarte ridicată, iar angajaţii beneficiază de aceleaşi servicii, indiferent cu cât contribuie. În cazul angajaţilor cu salarii mari, mulţi nici nu beneficiază de serviciile medicale publice pentru că, dacă au o problemă, de regulă, folosesc asigurările medicale private“, a spus Nadia Oanea, consultant fiscal în cadrul companiei Tax & Trainings.