Eveniment

Dr. Ionuţ Gobej: Nu mai există condiţii decente de a opera niciun pacient în secţia de Neurochirurgie de la spitalul Colentina. A trebuit să refuzăm peste 60 de pacienţi cu tumori cerebrale complexe

Dr. Ionuţ Gobej: Nu mai există condiţii decente de a...

Autor: Alex Ciutacu

04.09.2017, 16:03 4426

Medicul Ionuţ Gobej, fondator al Secţiei de Neurochirurgie şi Dorin Bica, medic specialist neurochirurg, şi-au anunţat astăzi demisia din cadrul secţiei de Neurochirurgie de la Spitalul Colentina, pe fondul nemulţumirilor faţă de lipsa de interes din partea conducerii spitalului şi faşă de hărţuirea permanent la care este supus personalul instituţiei manageriate de Silvi Ifrim.

Medicii acuză conducerea spitalului că a blocat angajările şi că operaţiile nu se mai pot efectua după ora 15 din cauza numărului redus de personal medical şi din cauza inexistenţei cadrului legal pentru plata orelor suplimentare.

Demisia acestuia a ajuns în spaţiul public printr-o postare pe pagina personală a medicului.

„Am venit în anul 2014 la Spitalul Clinic Colentina din Bucureşti, captivaţi de o propunerela care nu am visat vreodată, să înfiinţăm o secţie de neurochirurgie la cel mai înalt nivel, capabilă să realizeze intervenţii pe creier în manieră minim invazivă. Ar fi fost singurul serviciu de aces fel dintr-un spital public şi printre puţinele din lume”.

Medicul, cu o pregătire profesională de înaltă calitate, dobândită în Franţa, precizează în demisia sa că, în prima etapă a demarării proiectului, de la primele discuţii şi până la primul pacient operat, au trecut opt luni. Fosta conducere a dezvoltat o secţie de terapie intensive nivel unu, şi a adus modificări de modernizare, instalând aparatură performantă în secţia de neurochirurgie.

Doctorul Ionuţ Gobej precizează că în 2017 urma să se dea în utilizare a doua sală de operaţii pentru neurochirurgie, odată cu venirea a doi medici, cu o pregătire profesională efectuată tot în străinătate, la standarde înalte.

„În ianuarie 2017, managemenetul şi viziunea privind dezvoltarea spitalului s-au schimbat neaşteptat. Termenii proiectului Neurochirurgie Colentina s-au schimbat dramatic. Inexplicabil ne-am trezit pe o turnantă care a durat tot opt luni dar în sens invers, spre distrugerea secţiei dar şi a terapiei intensive(…) Am scris munţi de referate şi memorii, ne-am exprimat public inclusive în conferinţa de presă, ne-am adresat institutional la toate nivelurile ierarhice dar fără vreun rezultat”

Pe parcursul anului, medicii Gobej şi Bica au depus memorii şi au apelat chiar şi la Gabriela Firea, Primarul General, cea care a numit-o la începutul anului pe Silvi Ifrim în funcţie, dar răspunsul acesteia a fost că nu tine de ea şi că singura ei atribuţie a fost să desemneze managerul.

„Nu mai există condiţii decente  din punct de vedere medical de a opera niciun pacient în secţia de Neurochirurgie de la spitalul Colentina, iar intervenţiile complicate nu le mai putem efectua deloc. Până acum am operat aproape 600 de pacienţi dar avem liste foarte lungi de aşteptare şi trebuie să refuzăm oamenii”, a declarant Dr. Gobej pentru Ziarul Financiar.

În demisia acestuia se mai precizează că secţia a fost nevoită de a refuza peste 60 de pacienţi cu tumori cerebrale complexe. „Aceşti pacienţi au fost refuzaţi din cauza lipsei şi a pierderii de personal, programului operator restricţionat şi a lipsei de consumabile şi medicamente”.

La toate aceste probleme, cadrul medical adaugă hărţuirea permanent a personalului medical din secţiile de neurochirurgie şi ATI.

„Astăzi fiecare neurochirurg poate opera o dată sau de două ori pe săptămână, până la orele 15, operaţii a căror complexitate este mică sau cel mult medie”.

Gobej spunea, în ianuarie, că a discutat cu managerul Silvi Ifrim despre situaţia unităţii medicale şi că a încercat să prezinte soluţii pentru buna desfăşurare a activităţii, redactând în acest sens o scrisoare prin care cere ajutor de la instituţiile statului. Într-o postare pe Facebook, medicul i-a cerut demisia managerului, deoarece încurca buna funcţionare a secţiei.

„A intrat în cabinetul meu solicitând ajutorul pentru efectuarea a două operaţii care erau programate în aproximativ două săptămâni. Sigur că această situaţie nu o puteam rezolva pe loc, de aceea l-am rugat să aibă timp ca împreună cu colegii şefi de secţie să punem în discuţie ce posibilităţi pentru a rezolva această problemă. Din păcate, această problemă nu se poate rezolva foarte repede deoarece nu aveam cadrul legislativ pentru plata orelor suplimentare”, declara Silvi Ifrim, managerul Spitalului Colentina, într-o conferinţă de presă susţinută în luna februarie.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO