Eveniment

Dragnea: Cetăţenii din Pungeşti şi cei care îi ajută pun presiune pe 20 de milioane de români

Autor: Cristian Fierbinteanu

17.11.2013, 14:04 104

"Ar putea să vină venituri din pământ, dar nu le lasă oamenii din Pungeşti. Cei 200 de oameni nu lasă pe ceilalţi 20 de milioane să ne dezvoltăm", a spus Dragnea.

Vicepremierul a declarat, de asemenea, că este vorba despre o presiune pusă pe 20 de milioane de români.

"Cetăţenii din Pungeşti şi cei care îi ajută pun presiune pe 20 de milioane de români", a spus Dragnea.

Întrebat dacă este pentru gazele de şist, vicepremierul a răspuns: "Categoric, categoric".

"Câteva sute de oameni, pe care nu-i condamn, care sunt minţiţi, încearcă să blocheze accesul statului român şi a celor 20 de milioane de români la dezvoltare, inclusiv pentru ei", a spus Dragnea.

Întrebat cine îi minte pe acei oameni, Dragnea a răspuns: "Păi preotul din sat, alţi oameni de la diferite ONG-uri din Vaslui, din Bârlad, de acolo din zonă".

El a adăugat că autorităţile locale au relatat, de asemenea, despre diverşi tineri care vin din zone care nu au nicio legătură cu Vasluiul sau Pungeştiul.

Potrivit lui Dragnea, decizia privind gazele de şist ar trebui luată printr-un dialog preşedinte-premier-Guvern, în folosul ţării, lăsând la o parte toate divergenţele.

În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţi pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

În 14 octombrie, localnicii din Siliştea au protestat în faţa perimetrului din comuna Pungeşti, unde compania Chevron şi-a adus primii specialişti cu care să înceapă lucrările de amenajare a platformei unde va fi amplasată prima sondă de explorare a gazelor de şist.

Reprezentanţii companiei Chevron şi-au retras, în aceeaşi zi, specialiştii de pe suprafaţa de teren deţinută la Siliştea, fără ca aceştia să mai revină în zonă.

Tom Holst, managerul Chevron pentru România, a anunţat, că explorarea gazelor de şist de la Pungeşti se suspendă până când siguranţa angajaţilor firmei, a constructorilor şi a comunităţii va fi asigurată şi, totodată, până când se va înţelege că metodele folosite de către companie sunt cele mai bune.

Consilierii locali din Pungeşti au decis interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist la o zi după protestele care au avut loc la Siliştea, unde Chevron intenţiona să înceapă lucrările de amenajare a platformei pe care vrea să-şi amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist din România.

Hotărârea a fost trimisă spre validare Prefecturii, însă instituţia a retrimis-o consilierilor din Pungeşti să o revoce, lucru care nu s-a întâmplat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO