Eveniment

Dragnea: Decizia de la Alba Iulia arată că guvernul a avut dreptate. Ce explicaţie dă acum Iohannis?

Dragnea: Decizia de la Alba Iulia arată că guvernul a avut dreptate. Ce explicaţie dă acum Iohannis?

Autor: Claudiu Surmei

14.02.2017, 11:37 1254

"Decizia instanţei de la Alba Iulia a arătat încă o dată că guvernul a avut dreptate. Guvernul a spus, în toată perioada de după adoptarea ordonanţei, că principala motivaţie o reprezintă dorinţa de a nu se ajunge la practivă neunitară în instanţe, de a nu exista situaţia care, din păcate, s-a întâmplat, sau din fericire, în care o instanţă, şi cred că a procedat corect, a considerat că Constituţia trebuie respectată şi trecând termenul de 45 de zile după ce un articol a fost criticat de Curtea Constituţională, a considerat că nu mai produce efecte juridice. Ce explicaţie dă acum domnul preşedinte Iohannis, procurorul general, DNA, CSM, când a apărut această sentinţă? Dacă OUG 13 nu era abrogată, nu apăreau astfel de decizii. (...) Asta a fost principala motivaţie şi încă o dată se dovedeşte că demersul guvernului a fost corect, legal şi constituţional, aşa cum a spus şi CCR. (..) Dacă OUG 13 nu ar fi fost abrogată, deci pe de o parte nu apărea asemenea decizie, iar pe de altă parte dacă s-ar fi dat înainte, în guvernarea Cioloş, atunci când au adoptat acea ordonanţă se ţinea cont şi de aceste decizii ale Curţii Constituţionle, nu mai exista situaţia în care să apară această practică neunitară. Există o altă decizie a CCR, îmi scapă numărul acum, care spune un lucru important şi firesc. În deciziile CCR sunt obligatorii şi prevederile din considerentele deciziei şi din dispozitivul deciziei. În considerente şi în dispozitiv se referă CCR la 3 lucruri. De a se stabili o limită a pagubei, de a se stabili intensitatea vătămării precum şi de a se indica legea care se încalcă", a declarat Liviu Dragnea.

În ceea ce priveşte ordonanţa de abrogare a OUG 13, Dragnea a precizat că decizia politică este ca proiectul de lege să fie adoptat, menţionând însă că "problema vidului legislativ rămâne".

"Eu nu mai văd de fapt unde a fost problema. Încet, încet, adevărul iese la iveală. CCR a spus că Guvernul a acţionat legal, Curtea de la Alba Iulia a deciz practic să dezincrimineze abuzul în serviciu, ieşind din închisoare un cetăţean român. Deci suntem în situaţia în care dacă acea ordonanţă n-ar fi fost abrogată, nu apăreau asemenea decizii. Şi în continuare fiecare instanţă va decide. Poate legea nu este egală pentru toţi", a mai spus preşedintele PSD.

Dragnea susţine că i-a spus premierului Grindeanu ca după ce va fi numit un nou ministru al Justiţiei să se organizeze o dezbatere privind legislaţia din justiţie.

"Îmi doresc foarte mult să fie implicate în aceste dezbateri UNJR, AMR, care din păcate nu au fost foarte mult consultate, sau aproape deloc, de semenea Consiliul Europei şi Comisia de la Veneţia. Trebuie o discuţie foarte serioasă despre toate aceste probleme pentru că este vorba despre o legislaţie care se referă la drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor români", a explicat liderul PSD.

AFACERI DE LA ZERO