Eveniment

Dragoş Damian, Terapia Cluj: 26 mai 2019. Ziua în care am realizat că ne-au crescut copiii

Dragoş Damian, Terapia Cluj:  26 mai 2019. Ziua în care...
28.05.2019, 00:05 926

Nu fac politică şi nici nu voi face vreodată - cum le spun tuturor celor care mă invită, sunt prea tânăr să fiu de stânga şi prea bătrân să fiu de dreapta, dar nu pot să nu remarc un moment emoţionant, şi anume că ne-au crescut copiii: ieri, 26 mai, a început transferul puterii de la generaţia celor născuţi după 1966, cunoscuţi ca Decreţeii, la copiii lor, cei născuţi după 1980, supranumiţi Milenialii.

Pe 3 noiembrie 1996, adică cu aproape 25 de ani în urmă începea cu greu un alt transfer simbolic de generaţii. Puterea începea să treacă de la părinţii din generaţia născută după cel de-al doilea război mondial către copiii lor, cei născuţi după Decretul 770/1966 al lui Ceauşescu, cel mai important segment demografic activ al României şi coloana vertebrală a Diasporei. Ce a ştiut să facă cu puterea generaţia Decreţeilor este de acum istorie, dar care a consfiinţit cel mai important eveniment contemporan al României, aderarea la Uniunea Europeană. O lecţie din care se poate învaţă.

Ce vor ştii Milenialii să facă cu puterea este viitorul care se scrie începând de astăzi. Începe lunga aventură a celor care încă nu au împlinit 30 de primăveri de a sculpta în următorii 25 de ani locul României în Uniunea Europeană, un amalgam de ţări cu destine diferite şi în care totul se transformă şi unde Milenialii se află deja în bună măsură la putere. Având însă la dispoziţie instrumentele revoluţiei industriale 4.0. - informatizare, digitalizare, robotizare, 5G, reţele sociale, toate simbolizând viteza -  schimbările se vor întâmpla în timp real, aşa că puterea din următorii 25 de ani va veni cu mult mai multă responsabilitate.

În 2018, Oxford Dictionaries a desemnat drept Cuvântul Anului termenul „Toxic“. Pentru 2044, 25 de ani de acum încolo, îmi doresc un cuvânt care să exprime cu totul altfel aşteptările noastre, ca părinţi.

Şi, anecdotic sau nu, anul 2044, 25 de ani de acum încolo, este aşezat foarte aproape de cea de-a doua prognoză timpurie a Singularităţii, anul 2045, când se propovăduieşte că maşinile vor egala şi depăşi inteligenţa umană. Aşa că să avem grijă ce ne dorim din informatizare, digitalizare, robotizare, 5G, reţele sociale.

Cei care nu facem politică să lăsăm câteva clipe la o parte vacarmul politic: marii şi mândrii câştigători ai zilei de 26 mai sunt Decreţeii, părinţii care au predat ştafeta cu graţie pentru care au realizat că fiii şi fiicele lor Milenialii au crescut şi au demonstrat că sunt o generaţie care ştie, vrea şi poate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO