Eveniment

Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: O vară rece în imobiliare - birourile şi construcţiile rezidenţiale noi sunt la pământ!

Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: O vară rece în...

Autor: Dragoş Dragoteanu

01.09.2024, 20:14 15747

Sigur, cei mai multi romani cu bani sunt in vacante si asta e un lucru minunat. Din cand in cand, unii mai arunca o privire pe bursa, pe diverse articole sau asculta podcasturi interesante. Printre informatiile zilnice, din domeniul imobiliar, cel putin 3 merita analizate putin mai mult.

 

1. Din rau in mai rau. Un imobil de birouri aflat intr-o super-locatie, Calea Victoriei, am putea spune un simbol imobiliar al capitalei, fostul sediu al BCR, a scazut in valoare cu 30% in ultimii 5 ani. Cum asa? Simplu, exact asa cum s-a comunicat oficial de catre noul proprietar, care sigur nu a platit si bani la ''negru'', deci tranzactia e curata. Si mai interesant mi se pare faptul ca in acest interval de timp foarte scurt imobilul a trecut prin 2 tranzactii, iar pretul a scazut progresiv. Ceea ce este insa si mai spectaculos este faptul ca la vanzare, in cladirea respectiva nu mai exista niciun chirias! De altfel, multe alte cladiri ultracentrale zac abandonate, disponibile la inchiriere sau vanzare. Una, chiar in Piata Victoriei (fostul sediu Rompetrol), nu-si gaseste cumparatori de multi ani nici la 1.000 euro/ mp construit. E clar ca piata de birouri ''duduie''! Dar, nu va faceti griji ca nu veti gasi alte birouri. Ultracentral, in imobile de clasa A si B exista astazi in Bucuresti suprafete la discretie, zeci de mii de mp!

https://www.zf.ro/companii/blocul-bancorex-doua-tranzactie-trei-ani-valoarea-cladirii-calea-22465940

 

2. O alta tranzactie importanta s-a realizat recent tot cu birouri. Tot respectul pentru antreprenorii romani care ''colectioneaza'' portofolii imobiliare noi. Insa, stirea din articolul respectiv este un alt motiv important de reflectie pentru piata de birouri din capitala. Daca impartim suma platita la suprafata construita rezultatul este socant! Pentru fiecare mp de birouri s-a platit in medie...550 euro! Evident ca atat la aceasta tranzactie din Pipera (cat si la cea descrisa anterior din Calea Victoriei) terenul este inclus in pretul mediu de achizitie. Nu este o gluma, este o realitate. Afacerile cu birouri s-au diluat dupa pandemie si numai dezvoltatorii si proprietarii care au inteles trendul si s-au adaptat nevoilor clientilor vor reusi sa-si pastreze sau sa atraga noi clienti. Restul vor da faliment sau vor fi achizitionati cu super-discounturi. 

Alin Niculae, care deţine cea mai mare firmă de distribuţie de petrol cu capital românesc, Oscar Downstream, cumpără proiectul de birouri Iride Business Park din Pipera cu 45 mil. euro

 

3. Piata de constructii rezidentiale noi s-a redus in primele 6 luni ale anului cu 22%, la nivel national. Nu spun eu, o spun datele oficiale. Unii zic ca este o cerere fabuloasa pentru imobile noi. Se poate, dar trebuie sa ai si bani sa le cumperi. In plus, natalitatea a scazut vertiginos, declinul demografic continua si Romania traverseaza o perioada nefasta care are toate sansele sa se agraveze in timp. Grosul populatiei are unde sa locuiasca, multe apartamente stau goale si nici prea multi homeless-i nu gasesti pe strada. Mai mult, asa cum spuneam intr-un articol anterior, romanii au alternative noi de investitii si descopera avantajele acestora in detrimentul imobiliarelor. Intr-o piata libera, dorinta de a cumpara nu este totuna cu putinta de a avea. Multi vor, dar pana la achizitia unei case dureaza. Visul nu se transforma imediat in realitate. Asta nu inseamna ca nu exista tranzactii si, daca nu se construieste suficient acum, nu exista potential de acoperire a cererii in viitor. Totusi, este clar ca in zonele atractive nu se va opri ritmul constructiilor si pentru locatiile bune vor exista intotdeauna clienti. Vom vedea cum se aseaza noua piata imobiliara dupa viitoarele alegeri interne si externe.

https://www.zf.ro/zf-live/semnal-de-avertizare-de-pe-piata-imobiliara-cum-au-ajuns-22467289

 

In concluzie, stirile corecte, cu date verificate, merita o atentie sporita pentru oricine are o proprietate sau este interesat de acest domeniu. Zonele imobiliare au fluctuatii de pret precum cotatiile actiunilor la bursa. Unele proprietati cresc in valoare, altele scad. Insa, atunci cand pretul scade pe un segment in toate zonele, e clar ca ceva s-a intamplat sau urmeaza sa se intample. Fiecare decide cand si unde investeste. Spor si inspiratie!