Eveniment

Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Statul este generos, dar loveşte la temelia pieţei imobiliare

Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest

Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest

14.06.2022, 00:00 892

Ca să plătească cheltuielile din ce în ce mai mari ale bugetarilor, statul are nevoie de bani şi oferă două programe generoase pentru a atrage banii populaţiei. Chiar şi unele bănci au nevoie de bani mai mulţi, dar se împrumută între ele sau de la banca „mamă“ - BNR.

„«Corb la corb nu-şi scoate ochii». Statul are nevoie de bănci şi viceversa. Cercul se închide frumos”, spune Dragoş Dragoteanu, de la Euroest Invest. Într-o analiză publicată integral pe ZF.ro, Drăgoteanu spune că apetitul de creditare al populaţiei şi firmelor a început să scada şi are toate şansele să se dilueze în continuare: „Oare, de ce? Nu cumva creditele care erau pe filiera de aprobare au prins războiul la început? Nici nu mai contează... Ce s-a aprobat să fie cu succes! În opinia mea, băncile au instincte de apărare şi de atac care pot concura cu atuurile oricărui prădator. Ştiu să atace, focusându-se pe profit. Ştiu să se replieze, dacă simt că pierd teren. După care atacă din nou”.

Statul a început să facă concurenţă directă băncilor. Băncile nu se grăbesc şi nu prea au nici cum să ridice dobânda prea mult. Exclus la nivelul oferit de stat, spune Drăgoteanu: „Şi Tovarăşul Mugur Isărescu a aşteptat această «minune», dar colegii bancheri şi acţionarii băncilor private i-au spus pas! Mai mult, se ajută între ele şi influenţează împreună cursul ROBOR. Chiar manipulează la discreţie acest indice, care s-a dublat în ultimele 3 luni. Şi tot creşte... şi profitul lor, la fel!”

Analiza lui Dragoteanu continuă cu cinci întrebări:

1. Are cineva vreun dubiu că băncile vor ieşi mai întărite şi mai prospere, chiar dacă statul oferă dobânzi mai mari?

2. Dacă creditele se scumpesc şi ratele lunare se vor dubla, cine va mai dori să ia credit în viitorul apropiat?

3. De ce să cumperi o casă acum, plătind o rată dublă, când poţi să stai cu chirie la jumătate de cost lunar, în aceeaşi casă?

4. Dacă asta este realitatea din teren, cum credeţi că vor evolua preţurile locuinţelor?

5. Merită să mai investeşti în imobiliare, când statul pune la dispoziţie un câştig mai bun, cu risc zero?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO