Eveniment

O nouă dramă care arată incompetenţa statului: Trei morţi într-un TIR ATI la Victor Babeş. Premierul, conferinţă de presă să caute vinovaţii. Dar care sunt vinovaţii? Cîţu: ”Persoanele vinovate de tragedie vor fi pedepsite”. Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, transmite condoleanţe familiilor celor decedaţi. Ce spune Arafat

O nouă dramă care arată incompetenţa statului: Trei...

Autor: Mediafax

12.04.2021, 20:47 995

Instalaţia de oxigen a TIR-ului de terapie intensivă a fost executată de o firmă autorizată, nu a fost nimic improvizat, unitatea funcţionând luni de zile în Argeş, a declarat luni seara secretarul de stat Raed Arafat, după accidentul în care au murit trei pacienţi la spitalul Victor Babeş. 

Arafat a precizat că prezintă ceea ce ştie în acest moment şi că în timpul anchetei pot apărea noi informaţii.

Cauza opririi ventilatoarelor a fost o creştere a presiunii oxigenului peste maximul admis, de 5,8 bari, în acest moment nefiind cunoscute cauzele care au dus la această creştere. Ventilatoarele, de producţie americană, s-au oprit iar persoanalul medical a ăncercat să ventileze bolnavii.

Compania care a verificat ventilatoarele a constatat că presiunea a crescut în jurul orei 16:25.

„Trebuie să vedem dacă a fost o eroare umană sau tehnică”, a spus Arafat.

Secretarul de stat a precizat că unităţile mobile sunt în garanţie şi au fost întreţinute de firma producătoare, la două luni. Numărul pacienţilor trataţi în unităţile mobile depăşeşte 6-700 de pacienţi.

O defecţiune la instalaţia de oxigen a TIR-ului de Terapie Intensivă de la Spitalul Victor Babeş a dus la decesul a trei pacienţi. Alţi cinci pacienţi au fost transferaţi.


Premierul Florin Cîţu a anunţat că persoanele vinovate de producerea tragediei de la spitalul Victor Babeş vor fi pedepsite. Am cerut o anchetă rapidă şi transparentă, a spus prim-ministrul.

Florin Cîţu a susţinut o declaraţie la sediul Guvernului luni seara, după producerea tragediei de la spitalul bucureştean.

„Am cerut ca această anchetă să fie cât mai rapidă şi cât mai transparentă pentru că vinovaţii trebuie să răspundă Suntem înt-un război de un an de zile, presiune pe spitale, pe secţiile ATI este foarte mare. Campania de vaccinare este singura soluţie”, a spus premierul Florin Cîţu.

Şeful Guvernului a mai spus că autorităţile trebuie să comunice mai bine cu cetăţenii în perioadele de criză.

„Am văzut că administratorii fug de comunicare, cetăţenii au nevoie de informaţii, de aceea l-am adus cu mine pe domnul Raed Arafat”, a precizat Florin Cîţu.

Premierul le-a transmis condoleanţe rudelor celor vinovaţi


Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, transmite condoleanţe familiilor celor decedaţi la Spitalul Victor Babeş din Capitală. Voiculescu spune că este o anchetă penală în curs şi va solicita un control asupra problemelor tehnice care au dus la această tragedie.

Vlad Voiculescu spune că a aflat de tragedia de la Spitalul „Victor Babeş” la ora 18.30.

„Am sunat pentru a mă asigura că pentru pacienţii COVID-19 se vor găsi locuri în alte spitale din Bucureşti. Am mers apoi acolo pentru a vorbi cu medicii şi conducerea spitalului. Cinci dintre ei au fost trasferaţi în siguranţă. Trei dintre ei, din păcate, nu au putut fi salvaţi”, spune Voiculescu, pe pagina de Facebook.

Potrivit ministrului, o anchetă penală este în desfăşurare.

Marţi, ministrul Sănătăţii va solicita un control asupra problemelor tehnice care au dus la tragedia de la „Victor Babeş”.

Vlad Voiculescu a transmis condoleanţe pentru familiile îndurerate.


Ministerul Sănătaţii a fost informat, prin Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă, că trei pacienţi şi-au pierdut viaţa la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă, operaţionalizată sub coordonarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (Ministerul Afacerilor Interne).

Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă este operată tehnic de Institutului Naţional Victor Babeş (PMB / ASSMB).

Din primele informaţii transmise Centrului Operativ Pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Sănătăţii, defecţiunea a avut loc la instalaţia de oxigen a unităţii mobile.

Cinci pacienţi au fost transferaţi rapid: unul într-o altă secţie din spitalul Victor Babeş şi ceilalţi patru la Spitalul ROL2 de la Otopeni, Spitalul Clinic de Urgenţă "Bagdasar-Arseni" şi Spitalul Floreasca.

Ministrul Sănătaţii a fost la faţa locului şi s-a informat despre starea pacienţilor şi asupra cauzelor incidentului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO