Eveniment

Dreptate la stat: Salariile adjunctilor, chiar si de doua ori mai mari decat ale sefilor

Dreptate la stat: Salariile adjunctilor, chiar si de doua ori mai mari decat ale sefilor
04.05.2010, 00:00 93

Salariile adjunctilor din companiile de stat sunt mai mari decatcele incasate de directorii generali care sunt plafonati inca deanul trecut la nivelul unui secretar de stat. Potrivit datelordisponibile, sunt unele cazuri in care unii directori ajung sacastige de doua ori mai mult decat directorul general.

"Este o situatie generala, in toate companiile de stat, nu numaiin cadrul celor subordonate Ministerului Economiei. Este un lucruanormal. Masura plafonarii salariilor i-a vizat doar pe directoriigenerali, dar pe ceilalti nu i-a atins. Ideea pe viitor nu este sacontinuam cu scaderea salariilor si la celelalte niveluri demanagement, ci sa aducem nivelul de salarizare al directoruluigeneral la nivelul corect. Am inteles, a fost o situatie de criza,dar valoarea omului trebuie remunerata in bani. Deja avem multidirectori care se gandesc sa plece din aceasta cauza", spune TudorSerban, secretar de stat in Ministerul Economiei.

Desiexista aceste diferente intre salariile brute ale directorilorgenerali fata de cele incasate de ceilalti directori, sefiicompaniilor de stat mai beneficiaza de anumite sume prinintermediul contractelor de mandat. Aceste contracte, care suntsemnate intre directorii generali si actionarii companiei, seplatesc doar in contextul in care directorii indeplinesc anumitecriterii de performanta. Aceste criterii nu au fost facute publicepentru fiecare companie.

Potrivit bugetelor de venituri si cheltuieli aprobate alecompaniilor subordonate Ministerului Economiei, sumele dincontractele de mandat au fost plafonate si ele anul acesta la87.000 de lei (circa 20.700 de euro), in contextul in care lainceput de an propunerile vizau acordarea unor sume chiar si detrei ori mai mari.

In acest context, directorii generali ai unor companii carevariaza atat din punctul de vedere al angajatilor, cat si alafacerilor au acelasi contract de mandat a carui valoare esteechivalenta cu salariul lunar al unui manager dintr-omultinationala.

Spre exemplu, in cazul Romgaz, una dintre cele mai valoroasecompanii locale cu afaceri de circa un miliard de euro si cu peste6.000 de angajati, adjunctii ajung sa ia cu 30% mai mult decatdirectorul general.

"Salariul directorului general este in suma de 6.691 de lei(1.600 de euro) pe luna. Conform contractului colectiv de munca,salariul de incadrare al directorilor din Romgaz este cuprins inlimita sumelor de 4.078 - 8.552 de lei (970 de euro - 2.000 deeuro)", spun reprezentantii Romgaz, companie de stat aflata inportofoliul Ministerului Economiei care asigura circa jumatate dinproductia nationala de gaze.

"Aceeasi situatie o avem si noi. Directorii generali suntpractic niste prestatori de servicii, nu angajati in sensuladevarat al cuvantului, care fac parte dintr-un contract colectivde munca", spun surse din Transelectrica, o alta companie aflata insubordinea Ministerului Economiei. Potrivit reprezentantilortransportatorului national de energie electrica remuneratia invaloarea bruta a directorului general al companiei a fost anultrecut de 6,691 de lei pe luna, la nivelul unui secretar de stat.Aceeasi suma s-a pastrat si pentru primul semestru din 2010.

"Directorii executivi ai companiei sunt angajati cu contractindividual de munca pe perioada nedeterminata si sunt remunerati inconformitate cu prevederile contractului colectiv de muncaaplicabil. In ceea ce priveste salariul lor, acesta esteconfidential", au mai precizat reprezentantii Transelectrica.

Nici in cazul companiilor aflate in subordinea MinisteruluiTransporturilor lucrurile nu stau diferit, existand cazuri candadjunctii au salarii chiar de doua ori mai mari decat directoriigenerali.

Unul dintre cazurile mai speciale este cel al Romatsa,administratia romana a serviciilor de trafic, unde unii directoriajung sa castige de doua ori mai bine decat directorul general.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO