Eveniment

Dronele îi costă pe iranieni mai mult decât se aşteptau: UE ar putea sancţiona Iranul din cauza exporturilor de drone militare în Rusia. Noile sancţiuni riscă să afecteze eforturile diplomatice de reactivare a Acordului nuclear din 2015 între Iran şi marile puteri

Dronele îi costă pe iranieni mai mult decât se...

Autor: Mihai Draghici

15.10.2022, 12:40 314

Miniştrii de Externe din ţările Uniunii Europene vor discuta, luni, despre cazul exporturilor iraniene de drone militare în Rusia şi ar putea decide impunerea de sancţiuni împotriva Teheranului, afirmă diplomaţi citaţi de agenţia Reuters.

Ucraina a raportat în ultimele săptămâni o serie de atacuri comise de forţele militare ruse cu drone de tip Shahed-136, de fabricaţie iraniană. Joi, trei drone probabil de fabricaţie iraniană au fost utilizate pentru atacarea orăşelului ucrainean Makariv, situat în apropiere de Kiev. Teheranul a negat că a exportat drone militare în Rusia. Moscova nu a făcut comentarii pe această temă.

Diplomaţi europeni afirmă că subiectul exporturilor de drone militare iraniene în Rusia se va afla pe agenda reuniunii miniştrilor de Externe UE programată luni în Luxemburg, ceea ce ar putea deschide calea unui acord pentru impunerea de sancţiuni.

Bruxellesul pregăteşte oricum sancţionarea a 15 oficiali iranieni acuzaţi de implicare în reprimarea recentelor proteste izbucnite după moartea unei tinere în custodia poliţiei iraniene.

Însă noile sancţiuni riscă să afecteze eforturile diplomatice de reactivare a Acordului nuclear din 2015 între Iran şi marile puteri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO