Eveniment

DSV Sălaj:Brânza în care au fost găsite E.Coli a fost contaminată pe traseu sau la firma de catering

DSV Sălaj:Brânza în care au fost găsite E.Coli a fost...

Autor: Departamentul Corespondenti

14.03.2016, 12:38 406

Purtătorul de cuvânt al DSVSA Sălaj, Vasile Chindriş, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că în Sălaj au fost verificate 108 magazine şi unităţi de procesare, în timp ce în judeţul Cluj, unde a ajuns brânza incriminată, au fost ridicate probe din şapte magazine.

"Rezultatele la toate probele analizate sunt corespunzătoare. Noi am verificat lotul numărul zece, cel care era existent în stoc la momentul controlului. Lotul de brânză incriminat era cel cu numărul şapte, dar nu am mai avut de unde recolta probe. Au fost recoltate probe de pe utilaje, de pe mâinile muncitorilor. Toate au ieşit în parametrii normali. De asemenea, s-au recoltat probe de pe ambalaje, care au ieşit tot fără probleme. În asemenea situaţie, coroborând cu rezultatele anchetei la faţa locului, unitatea făcându-şi în permanenţă autocontrolul, spun că nu avem elemente să incriminăm unitatea din Sălaj ca factor de contaminare" a spus Chindriş.

Potrivit acestuia, contaminarea s-ar fi putut realiza oriunde pe traseu, întrucât de la producător brânza a mai trecut prin două mâini: depozitul alimentar şi firma de catering.

"Aşa cum se ştie, la firma de catering au fost constatate abateri de la normele sanitare. Manipularea produsului se făcea necorespunzător, de la unitate fiind confiscate produsele existente, iar agentul economic sancţionat. Concluzia e clară: contaminarea s-a produs pe traseu sau la firma de catering. Dacă lotul de telemea numărul şapte era contaminat de la producător, erau mult mai mulţi bolnavi. În Sălaj n-au fost înregistrate îmbolnăviri din această cauză, iar lotul de telemea incriminat cântărea peste două tone", a afirmat purtătorul de cuvânt al DSVSA Sălaj.

Inspectorii DSVSA Sălaj şi Cluj au derulat o anchetă la o firmă de produse lactate din Sălaj, dar şi la magazine care au comercializat produsele acesteia, după ce în brânza servită elevilor în cantina Şcolii Nr. 16 din Piteşti au fost depistate E.Coli şi stafilococ.

Un număr de 36 de copii s-au prezentat în spitalele din Argeş după ce au mâncat la cantina Şcolii 16 din Piteşti mamăligă cu brânză şi carne de pui. Toţi au acuzat o stare generală de rău, febră, vărsături şi scaune diareice. Mâncarea a fost pregătită într-un spaţiu din curtea şcolii al cărui teren aparţine unităţii de învăţământ, de către societatea cu care Şcoala 16 din Piteşti are un contract din anul 2008 în acest sens. Cantina a fost închisă de pe 6 martie, patronul acesteia fiind amendat de către DSV şi DSP cu 4.000 de lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO