• Leu / EUR4.7274
  • Leu / GBP5.1830
  • Leu / USD4.2656
Eveniment

Cine duce greul economiei: angajaţii de la Finanţe şi Fisc primesc 15% în plus la salariu pentru că ei muncesc cel mai mult. Salariile la stat au crescut în primele şase luni din an cu 23%, an/an. Câştigul mediu în administraţia publică a fost luna trecută de peste 4.900 de lei, cu 60% peste media naţională

Cine duce greul economiei: angajaţii de la Finanţe şi Fisc primesc 15% în plus la salariu pentru că ei muncesc cel mai mult. Salariile la stat au crescut în primele şase luni din an cu 23%, an/an. Câştigul mediu în administraţia publică a fost luna trecută de peste 4.900 de lei, cu 60% peste media naţională

Eugen Teodorovici: Deficitul bugetar în mod clar nu este în pericol, deşi am auzit unele discuţii în ultima perioadă. Proiectul de rectificare bugetară prevede respectarea ţintei asumate de 2,76% a deficitului bugetar pentru întreg anul şi s-a făcut acest lucru având în vedere şi păstrarea echilibrelor macroeconomice şi păstrarea încrederii investitorilor. Rectificarea bugetară asigură plata în întregime a salariilor, pensiilor şi, desigur, sumele pentru proiectele de investiţii aflate în derulare

Autor: Iulian Anghel

marţi, 00:05 7096

Guvernul a adoptat luni proiectul primei rectificări bugetare pe acest an. Deficitul bugetar va fi cu greu menţinut sub limita a 3% din PIB, spun economiştii. Totuşi guvernul susţine că rectificarea este pozitivă şi a decis ca angajaţii din Finanţe şi ANAF să primească un spor la salariu de 15% întrucât, spune ministrul finanţelor, „ei duc greul economiei“.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, are în jur de 26.000 de angajaţi. Salariile şi pensiile au ajuns să însemne peste 75% din veniturile fiscale ale statului. Salariile la stat au crescut în primele şase luni din an cu 23%, an/an. Salariile în administraţia publică au fost luna trecută de peste 4.900 de lei, cu 60% peste salariul mediu net pe ţară. Potrivit agenţiei de presă Mediafax, o ordonanţă de urgenţă de completare a legii privind reforma în domeniul sănătăţii arată că salariile aferente personalului aparatului propriu al Ministerului Finanţelor Publice şi instituţiilor din subordine se recalculează cu acordarea unui spor de 15%.

Potrivit sursei citate, Ministerul Finanţelor a inclus într-un proiect de ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare ideea eliminării sporului respectiv. La acel moment surse guvernamentale arătau că există instituţii unde angajaţii primeau acest spor pentru că aerul din Bucureşti este poluat.

Proiectul de act normativ nu a primit avizul Consiliului Economic şi Social şi nu a mai apărut pe ordinea de zi a şedinţei de guvern în care a fost discutată rectificarea bugetară, deşi cele două acte făceau parte din acelaşi pachet.

Rectificarea urma să fie însoţită de proiectul impunerii de noi taxe, între care cea pentru băuturile nealcoolice ce conţin zahăr. Nu a mai fost discutat în şedinţa de ieri şi nu este clar dacă va mai fi adus în dezbatere vreodată. 

 
Principalele valute BNR - miercuri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7274
Diferență: 0,0021
Ieri: 4.7216
Azi: 4.2656
Diferență: 1,1189
Ieri: 4.2238
Azi: 5.1830
Diferență: 1,4663
Ieri: 5.1033
Azi: 4.3506
Diferență: 0,2997
Ieri: 4.3355