Eveniment

Dupa ce s-au „fript” cu locuinte pe hartie, romanii se uita numai dupa case finalizate

Dupa ce s-au „fript” cu locuinte pe hartie, romanii se uita numai dupa case finalizate

Potentialii cumparatori vor sa vada cum arata apartamentele si care este calitatea finisajelor inainte de a contracta un credit la banca pentru a cumpara o locuinta

29.11.2009, 23:12 43

Vizitatorii targului imobiliar organizat la sfarsitul saptamaniitrecute la Palatul Copiilor din Bucuresti cautau in specialapartamente finalizate, in care sa te poti muta imediat, ca urmarea inmultirii scandalurilor legate de blocarea unor proiecte lajumatatea constructiei sau a intarzierilor prelungite.

"Singura oferta cat de cat OK pe care am gasit-o la targ a fostin zona Salaj din Bucuresti, un apartament cu o suprafata utila de50 de metri patrati la un pret de 32.000 de euro. Dar le-am spusdezvoltatorilor: va dau banii doar cand ma pot muta. Probabil o samai asteptam cu achizitia, deoarece in perioada asta nu mai suntsigure nici salariile. Preturile sunt inca total anapoda fata destarea economiei", considera Mihaela D., un medic din Bucuresti,prezenta la targ duminica.

Apartamentele finalizate din zone semicentrale pot costa insa85.000 de euro, cu tot cu TVA, cum este cazul ansamblului VitanResidence, format din 186 de apartamente, unde 90% dintre locuinteau fost deja vandute, potrivit dezvoltatorilor.

Chiar mai scumpe pot fi apartamentele cu doua camere dinansamblurile Asmita Gardens sau Vivando Unirii, in timp ce locuintefinalizate ceva mai ieftine pot fi gasite in ansamblurile DoamnaGhica Plaza, Rasarit de Soare din Titan sau Confort City din sudulCapitalei, dar aceste proiecte nu au fost promovate in cadrultargului.

"Cautam apartamente finalizate, iar la un pret de 50.000 de europentru doua camere este in regula, dar creditarea prin programul"Prima casa" dureaza mult. Stim asta pentru ca lucram in banci.Cred ca preturile vor mai scadea dupa sarbatori, deoarece vad ca aicateva proiecte de unde alege, iar cererea nu e foarte mare inperioada asta", considera Monica si Alex, doi dintre bucuresteniicare au renuntat la plimbarea in parc pentru a merge la targul delocuinte.

Spre deosebire de acum doi-trei ani, cand majoritateatranzactiilor cu locuinte noi se faceau de la stadiul de planseta,acum potentialii cumparatori vor sa vada cum arata apartamentele sicare este calitatea finisajelor.

Printre ansamblurile rezidentiale intarziate, emblematic adevenit proiectul Planorama din Colentina, unde cumparatoriiasteapta de mai bine de doi ani sa se mute in apartamenteleplatite, dupa ce constructia ansamblului a fost stopata din cauzaproblemelor de finantare.

Printre proiectele care au mai fost prezentate in cadrultargului se numara Fortuna Residence din Rahova, Avantia 1Decembrie din Titan sau complexul Upground din zona Lacului Tei,unde preturile pe metru patrat sunt de 1.700 de euro plus TVA.

"Apartamentele s-au mai ieftinit, dar tot suntscumpe"

Pe final de an si cu un ochi la alegeri, bucurestenii par a fiuitat perioada in care sarbatorile de iarna reprezentau un bunprilej pentru a te muta in casa noua.

"Am cascat si noi gura dupa un apartament pentru copii. Cu crizaasta locuintele s-au mai ieftinit, dar tot sunt scumpe. Oricum, nucumparam nimic pana dupa Craciun", a spus si Danel Gheorghe, unpensionar din Bucuresti, venit la targ alaturi de sotie.

Anul viitor insa oferta de locuinte va fi in mare masuraaceeasi, singura deosebire putand consta intr-o eventualacontinuare a reducerii preturilor, pe fondul unui an economic ce seanunta dificil. In schimb, de mai bine de un an de ziledezvoltatorii au ezitat sa inceapa constructii noi de locuinte, iaransamblurile care au continuat sa fie construite din inertie suntaproape gata in majoritatea cazurilor.

Cu apartamentele finalizate si cu noi termene de rambursare acreditelor obtinute de la banci pentru constructie, o serie dedezvoltatori isi pot permite insa sa mai astepte cateva luni sauchiar ani vanzarea locuintelor din portofoliu. Cu toate acestea, nutoti dezvoltatorii au reusit sa isi restructureze creditele bancarepentru constructie, astfel ca o serie de companii simt mai acutpresiunea vanzarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO