Eveniment

După doi ani de pauză, FMI reîncepe să preseze pentru privatizări

Autor: Razvan Voican

06.02.2011, 23:45 60

FMI nu a bifat nicio privatizare în acordul de doi ani cuRomânia care se apropie de sfârşit, acceptând ca Guvernul să amânede la un trimestru la altul intenţiile de vânzare a unor companiide stat precum CFR Călători.

Mai mult, acordul consemnează un eşec total pe zonaadministrării celor 10 mari companii de stat monitorizate special,în condiţiile în care anul trecut datoriile acestora către buget ausărit cu 34%, ajungând la 6,86 mld. lei, potrivit unor datepublicate de Mediafax. Este vorba despre Compania Naţională aHuilei (CNH), Termoelectrica, CFR SA, CFR Călători, CompaniaNaţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, Metrorex,CFR Marfă, Electrificare CFR, Com-pania Electrocentrale Bucureştişi Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare.

În noul acord care a început să fie discutat cu autorităţile înultimele săptămâni, FMI ar urma să mărească presiunile pentruprivatizări cerând inclusiv vânzarea unor pachete minoritare deacţiuni la companii precum Tarom, care a fost pe pierdere în 2009.De asemenea, potrivit informaţiilor care au circulat în ultimelezile, FMI vrea şi liberalizarea pieţei gazelor şi a energiei. Peformatul de tip preventiv al viitorului acord, FMI nu va mai puteaimpune Guvernului anumite decizii ameninţând cu blocarea uneitranşe de împrumut.

Preşedintele Traian Băsescu a primit sâmbătă la PalatulCotroceni delegaţia FMI, alături de reprezentanţi ai ComisieiEuropene şi ai Băncii Mondiale. Un subiect important a fostsectorul energetic, Băsescu solicitând variante de deblocare aînfiinţării celor două mari companii energetice.

Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI, s-a arătat din nou mulţumitde eforturile Guvernului de reducere a deficitului bugetar. Ieri,oamenii Fondului s-au relaxat la munte, fiind invitaţi de ministrulfinanţelor Gheorghe Ialomiţianu la masă, la Cheile Grădiştei.Astfel de "activităţi recreative" fac parte din ospitalitateatradiţională a autorităţilor în relaţia cu negociatorii FMI.Misiunea se încheie miercuri, când Franks ar urma să susţină oconferinţă de presă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO