Eveniment

După doi ani de scădere, Statistica anunţă cine a adus economia pe plus în 2011

După doi ani de scădere, Statistica anunţă cine a adus economia pe plus în 2011

Foto Shutterstock

Autor: Claudia Medrega

06.03.2012, 00:04 594

Analiştii anticipează că în 2011 economia a revenit pe plus, urcând cu 2,5%, susţinută puternic de industrie şi agricultură. Semnalele din ultimul trimestru indică revirimentul consumului care ar putea să susţină PIB-ul în acest an, în condiţiile în care cererea externă nu va mai ajuta economia ca anul trecut.

Institutul Naţional de Statistică anunţă astăzi ce sectoare au adus creşterea economică din 2011, după doi ani de recesiune în care economia s-a prăbuşit cu circa 9%. Deşi economia a revenit anul trecut în teritoriul pozitiv, avansul statistic al PIB nu a ajuns să fie resimţit de români. Iar ultimul trimestru al anului 2011 a adus veşti mai puţin îmbucurătoare, astăzi urmând să aflăm şi cine a contribuit la revenirea economiei pe scădere în T4 2011. Conform datelor provizorii anunţate de Statistică la jumătatea lunii februarie, PIB-ul a înregistrat în ultimul trimestru de anul trecut un declin de 0,2% faţă de T3 din 2011, pe serie ajustată sezonier.

Majoritatea analiştilor au estimat că economia a frânat în ultimul trimestru din 2011 ca urmare a încetinirii puternice a ritmului de creştere a industriei pe fondul frânării economiilor vestice.

Comerţul cu amănuntul - cel mai important indicator al consumului populaţiei - a adus semnale încurajatoare doar spre final de an, înregistrând în ultimul trimestru din 2011 cea mai rapidă creştere de la începutul crizei economice. Creşterile din T4 nu au reuşit însă să compenseze scăderile din prima parte a lui 2011, astfel că pe ansamblu s-a înregistrat o scădere de 3,3% a consumului.

"Structura creşterii economice din 2011 va arăta probabil o revigorare a consumului gospodăriilor populaţiei şi a investiţiilor publice şi private pe final de an. Deşi o parte din această creştere a consumului gospodăriilor populaţiei poate fi atribuită performanţei excepţionale a agriculturii, nu putem trece cu vederea rezultatele îmbună­tăţite ale comerţului retail şi ale serviciilor", a comentat Eugen Sinca, analist la BCR.

Aceste rezultate încurajatoare au continuat şi în luna ianuarie 2012, când vânzările retail au crescut cu 10% în termeni anuali. Analistul BCR estimează la un punct procentual contribuţia agriculturii la creşterea economică de 2,5% din 2011.

Construcţiile au revenit pe o uşoară creştere în 2011, după doi ani de scăderi cu două cifre. Creşterea comerţului în ultimele luni ale anului trecut şi redresarea sectorului construcţiilor nu au fost însă suficient de puternice pentru a contrabalansa contracţia cererii externe. Industria şi exporturile au încetinit spre finele anului, pentru ca în decembrie să intre în teritoriul negativ. "Este posibil ca trimestrul patru să arate o slăbire a exporturilor, din cauza unei cereri externe în scădere atât din zona euro, cât şi din pieţe emergente din afara Uniunii Europene", mai spune Sinca.

În 2011, toate sectoarele economiei au înregistrat dinamici pozitive cu excepţia categoriei alte servicii, însă principalele motoare de creştere au fost industria, pe seama cererii externe, şi agricultura, datorită condiţiilor meteo favorabile şi investiţiilor majore în agricultură, susţine Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank. Pentru prima dată după declanşarea crizei, comerţul a înregistrat o dinamică pozitivă pe parcursul anului 2011, fiind un semnal că acest sector a atins punctul de inflexiune la primul trimestru din 2011 şi pe viitor ar putea continua acest trend. Însă creşterea va fi modică anul acesta, mai ales că indicatorul de sentiment al consumatorilor nu s-a îmbunătăţit semnificativ, anticipează Hăncilă.

Şi sectorul construcţiilor a crescut în ultimele două trimestre din 2011 şi ar putea compensa evoluţia negativă din prima jumătate a anului, determinând o dinamică pozitivă pe tot anul. "Conform estimărilor noastre, agricultura a avut cel mai mare avans în ultimul trimestru comparativ cu celelalte sectoare. Industria, construcţiile şi comerţul s-au menţinut pe creştere, însă au înregistrat doar un avans modest în termeni anualizaţi, iar sectorul financiar şi cel al altor servicii este posibil să se fi contractat uşor în T4", mai spune Hăncilă.

Producţia industrială a stagnat în trimestrul al patrulea comparativ cu trimestrul al treilea, în timp ce construcţiile şi consumul au înregistrat evoluţii pozitive, ca şi serviciile financiare - activitatea de creditare, în particular, consideră Cătălina Molnar, senior economist la RBS Bank. Deci, dacă aceste rezultate pe sectoare sunt confirmate de datele anunţate de INS am putea crede că scăderea din T4 a venit din agricultură, cea mai mare parte a producţiei agricole fiind înregistrată în T3, susţine Molnar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO