Eveniment

Dupa mutarea Nokia, Germania iese din productia de telefoane mobile cu critici dure din partea politicienilor locali

21.01.2008, 19:09 108

Decizia Nokia de a-si reloca fabrica din orasul german Bochum in Romania marcheaza sfarsitul productiei de telefoane mobile in Germania.
In decursul anului trecut, peste 6.000 de germani
si-au pierdut locul de munca, dupa ce Motorola si BenQ (care a preluat divizia de telefoane mobile a grupului Siemens) au sistat productia de mobile. La acestia se mai adauga inca 2.300 de persoane afectate de decizia finlandezilor.
"Vestea relocarii fabricii Nokia a fost un soc pentru toata Germania. Nu am inteles de ce s-a decis renuntarea la fabrica din moment ce, pe de o parte, fabrica era profitabila pentru compania finlandeza si, pe de alta parte, Germania a acordat ajutoare de stat pentru Nokia in valoare de 90 mil. euro", a declarat pentru Clujeanul Mathias Hevel, reporterul german de la Deusche Welle venit la Cluj pentru a realiza un articol despre fabrica de la Jucu.
El a mentionat ca oficialii Nokia au anuntat ca motivul principal al relocarii este faptul ca un roman este platit cu a zecea parte din cat este platit un german.
"Relocarea fabricii este legala. Prin contract se prevedea ca Nokia va ramane la Bochum obligatoriu pana in 15 septembrie 2006. Germanii sunt insa dezamagiti pentru ca se asteptau ca sederea la Bochum sa fie prelungita. Este adevarat, pe de alta parte ca Nokia a investit 378 de milioane de euro in Germania", afirma Hevel.
In 1989, Nokia s-a stabilit in districtul Ruhr, deschizand fabrica de la Bochum, si a inceput productia de telefoane mobile in 1995. Inainte de 1989, fabrica era folosita de o companie pe nume Graetz, care producea acolo televizoare.
Presa germana mentioneaza ca acest pas a fost un succes urias pentru locuitorii din zona, carora Nokia le-a oferit locurile de munca atat de dorite si pe care Opel, celalalt mare angajator din oras, nu le mai putea acoperi. Orasul a mai trecut printr-un conflict social in 2004, dupa ce compania americana General Motors a decis sa isi inchida uzina Opel.
Ministrul german de finante Peer Steinbrueck a declarat ca decizia Nokia de a inchide fabrica din Bochum (Germania) este un exemplu de "capitalism nomad" care pune in pericol reputatia companiei.
La randul sau, comisarul european pentru industrie Gunter Verheugen a declarat intr-un interviu acordat Welt am Sonntag ca relocarea fabricii Nokia din Germania in Romania arata faptul ca statele nu trebuie sa mai acorde facilitati pentru atragerea investitiilor.
"Nokia ne da prilejul de a reconsidera politica statelor in acordarea de facilitati. Nu cred ca are vreun rost ca statul sa plateasca pentru a atrage companii", a spus Verheugen.
Comisarul european pentru industrie, un german care este si vicepresedinte al Comisiei Europene, spune ca anuntul surpriza facut de Nokia dezvaluie "un serios esec de management".
"Comportamentul Nokia este rezultatul unei noi religii care pune actionariatul mai presus de toate. Aceasta este insa o cale gresita", afirma Verheugen.
Pentru atenuarea socului social, presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a anuntat ca institutia europeana este in masura sa le acorde ajutoare angajatilor germani.
"Tocmai deoarece cunoastem duritatea acestor procese de transformare, avem la dispozitie fondurile sociale si cele pentru mondializare, astfel incat statele membre sa nu fie nevoite sa amortizeze singure aceste schimbari", a spus presedintele Comisiei Europene intr-un interviu acordat saptamanalului economic Wirtschaftwoche.
Politica europeana de sustinere financiara nu are nici o legatura cu decizia companiei Nokia de a renunta la uzina de la Bochum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO