Eveniment

După pandemia de coronavirus, o nouă epidemie pare să pună stăpânire pe Europa. Este „cea mai mare din istorie" în Europa

După pandemia de coronavirus, o nouă epidemie pare să pună stăpânire pe Europa. Este „cea mai mare din istorie" în Europa

Autor: Andreea Tobias

20.05.2022, 22:10 2139

Peste 100 de cazuri de variola maimuţei, o infecţie virală mai frecventă în vestul şi centrul Africii, au fost raportate în Europa, iar oficialii germani au descris epidemia ca fiind cea mai mare din regiune.

Cazurile au fost confirmate acum în ţări precum Marea Britanie, Spania, Portugalia, Belgia, Franţa, Statele Unite şi Australia.

Identificată pentru prima dată la maimuţe, boala se răspândeşte de obicei prin contact apropiat şi s-a răspândit rareori în afara Africii, astfel încât această serie de cazuri a declanşat îngrijorarea.

Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă nu se aşteaptă ca această epidemie să evolueze într-o pandemie precum COVID-19, având în vedere că virusul nu se răspândeşte la fel de uşor ca SARS-COV-2, potrivit Reuters.

Variola maimuţei este, de obicei, o boală virală uşoară, caracterizată prin simptome de febră, precum şi printr-o erupţie cutanată cu umflături specifice.

„Cu mai multe cazuri confirmate în Regatul Unit, Spania şi Portugalia, acesta este cel mai mare şi mai răspândit focar de variola maimuţei văzut vreodată în Europa", a declarat serviciul medical al forţelor armate germane, care a detectat vineri primul caz în această ţară.

Fabian Leendertz, de la Institutul Robert Koch, a descris focarul ca fiind o epidemie.

„Cu toate acestea, este foarte puţin probabil ca această epidemie să dureze mult timp. Cazurile pot fi bine izolate prin depistarea contactelor şi există, de asemenea, medicamente şi vaccinuri eficiente care pot fi folosite în caz de nevoie", a spus el.

Nu există un vaccin specific pentru variola maimuţei, dar datele arată că vaccinurile care au fost folosite pentru eradicarea variolei sunt eficiente în proporţie de până la 85% împotriva variolei maimuţelor, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Din 1970, au fost raportate cazuri de variola maimuţei în 11 ţări africane. Nigeria a avut un focar de amploare începând din 2017 - până în prezent, în acest an, au fost înregistrate 46 de cazuri suspecte, dintre care 15 au fost confirmate între timp, potrivit OMS.

Primul caz european a fost confirmat pe 7 mai la o persoană care s-a întors în Anglia din Nigeria. De atunci, peste 100 de cazuri au fost confirmate în afara Africii.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8909
Diferență: -0,3687
Ieri: 4.9090
Azi: 4.7450
Diferență: -0,0926
Ieri: 4.7494
Azi: 5.7696
Diferență: -0,5858
Ieri: 5.8036
Azi: 5.0380
Diferență: -0,1783
Ieri: 5.0470