Eveniment

După protestele fără precedent ale marilor investitori din România, premierul Tudose a avut o întâlnire de urgenţă, în spatele uşilor vilei Lac 1 din Primăverii, cu şefii organizaţiilor care grupează cele mai mari multinaţionale şi companii româneşti: S-au convenit anumite lucruri, cel puţin verbal, care vor fi schimbate în Parlament când se va discuta Revoluţia Fiscală

După protestele fără precedent ale marilor investitori...

Autor: Cristian Hostiuc

14.11.2017, 18:42 32938

Premierul Tudose s-a întâlnit luni după-amiază la vila Lac 1 din cartierul Primăverii cu şefii celor mai mari organizaţii patronale din România, în încercarea de a găsi o punte de comunicare între Guvern şi marii investitori din România, după disputa Revoluţiei Fiscale şi modificările operate în Codul Fiscal peste noapte, care dau peste cap bugetele companiilor.

Conform unor surse din business, întâlnirea a fost cerută de urgenţă de premier şi la ea au participat şefii CDR – Coaliţia pentru Dezvoltarea României, AOAR – Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România, AMCHAM – Camera de Comerţ Americană, CIS – Consiliul Investitorilor Străini, Camera de Comerţ Franceză şi Camera de Comerţ Germană.

Premierul a spus că nu vor mai fi modificări ale Codului Fiscal, atâta timp cât va fi acest Guvern. S-a convenit, cel puţin verbal, că va fi o modificare în Parlament ca plafonul de plată a unui impozit de 1% pe cifra de afaceri, între 500.000 şi 1 milion de euro, să fie opţional, iar plafonarea deductibilităţii dobânzilor să nu rămână la 200.000 de euro, au menţionat sursele  citate.

De asemenea, premierul Tudose a lăsat să se înţeleagă că îşi va diminua retorica împotriva multinaţionalelor şi a băncilor străine, dar ca toată discuţia, au fost doar asigurări verbale, au spus sursele citate.

La finalul săptămânii trecute, Coaliţia pentru Dezvoltarea României, în spatele căreia se află 2.000 de companii, printre cele mai puternice din România, marea majoritate multinaţionale, care realizează o cifră de afaceri de 50 de miliarde de euro pe an şi angajează 600.000 de oameni, a adresat premierului un protest fără precedent din partea unei organizaţii de business.

Organizaţia a protestat împotriva retoricii folosită de premier împotriva multinaţionalelor şi băncilor, cerându-i să vină cu exemple concrete de companii şi bănci care externalizează profiturile sau nu plătesc impozit pe profit prin optimizare fiscală.

Conform informaţiilor de pe piaţă, companiile de stat sunt în topul neplăţii contribuţiilor sociale, şi mai puţin companiile private, aşa cum au lăsat să se înţeleagă membrii Guvernului în apariţiile publice.

De asemenea, CDR a întrebat public cine va plăti dacă Revoluţia Fiscală a Guvernului PSD, prin transferarea contribuţiilor sociale din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, va fi un eşec.

Venit ca o surpriză în fruntea Guvernului şi fără să aibă un istoric ca ministru al economiei, premierul Tudose nu are o favorabilitate prea ridicată în faţa mediului de business, în faţa celor mai mari investitori şi nici în faţa băncilor româneşti, care au în spate grupuri financiare internaţionale, cei mai mari finanţatori din economie.

Organizaţiile patronale au convenit cu premierul să aibă întâlniri lunare pentru a discuta în spatele uşilor închise problemele din economie şi a încerca să aibă o punte de comunicare între marii investitori şi Guvern.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO