Eveniment

După rectificarea negativă, veniturile bugetare colectate de ANAF în octombrie au depăşit nivelul programat

Veniturile colectate de ANAF au crescut în octombrie cu aproape 3% faţă de program

Veniturile colectate de ANAF au crescut în octombrie cu aproape 3% faţă de program

Autor: Raluca Ghinea

04.11.2013, 21:21 959

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a realizat în octombrie venituri bugetare totale de 17,09 mld. lei, în creştere cu aproape 3% faţă de nivelul programat, după ce guvernul a fost obligat săptămâna trecută să facă o rectificare bugetară negativă din cauza încasărilor sub program.

Execuţia bugetului general consolidat în T3 arată că veniturile au fost cu 4 mld. lei sub cele pro­gramate, unul dintre motivele invo­cate de res­ponsabilii Finanţelor fiind neîn­casările prog­no­zate din veniturile băncilor, dar şi reor­ga­­nizarea ANAF. Astfel, veniturile bugetului ge­­­neral consolidat au fost în T3 de 92,5% (49,7 mld. lei) din cele programate, în vreme ce chel­tu­­ielile au fost realizate în pro­porţie de 96% (51,2 mld. lei) faţă de program. Într-o atare si­tua­ţie, guvernul a ajustat chel­tuielile în jos şi a ma­jorat deficitul bugetar de la 2,3% din PIB la 2,5%.

În octombrie însă veniturile au fost în creş­te­re, după cum arată datele ANAF comu­nicate ieri. Astfel, ele au fost în creştere cu 7,38% faţă de aceeaşi lună a anului trecut şi cu 2,66% peste nivelul programat, la bugetul de stat în­ca­sându-se 12,13 mld. lei, cu 8% mai mult decât în octombrie 2012.

Statul a colectat în trimestrul al treilea la bugetul general consoli­dat cu 4 miliarde de lei mai puţin comparativ cu suma prevăzută în programul stabilit de Ministerul Finanţelor, respectiv 49,7 miliarde lei faţă de 53,7 miliarde lei, potrivit datelor publicate în raportul privind execuţia bugetară. Fiscul a încasat 2,49 miliarde lei impozit pe profit, în urcare cu 11% (252,1 milioane lei) faţă de octombrie anul trecut şi cu 16,6% peste nivelul programat, potrivit datelor transmise luni de ANAF.

Încasările la impozitul pe venit au cumulat 1,94 miliarde lei, cu 7,95% mai mult (indice nominal), fiind în linie cu aşteptările, iar cele din TVA au crescut cu 4,79%, la 4,89 miliarde lei, peste program cu 5,1%.

Încasările la bugetul de stat din accize au fost de 1,79 miliarde lei, în urcare cu 8,6% faţă de octombrie 2012, iar cele la capitolul „rest venituri“ au fost mai mari cu 385,55 mil. lei.

Veniturile încasate la bugetul fondului naţional unic de asigurări de sănătate au înregistrat o creştere cu 4,29%, respectiv cu 59,36 milioane lei, la bugetul asigurărilor sociale de stat cu 6,8% (216,2 milioane lei) şi la cel al asigurărilor pentru şomaj cu 6,9% (8,33 milioane de lei), la toate programul fiind depăşit.

Guvernul speră ca, pe final de an, să depăşească ţinta de încasări bazat pe faptul că reorganizarea ANAF este încheiată la nivel regional şi teritorial, iar din noiembrie Direcţia Antifraudă va intra în atribuţii pentru recu­pe­rarea unor sume din evaziune, a afirmat recent mi­nistrul finanţelor, Daniel Chiţoiu.

Ministrul a explicat că la rectificarea bugetară au fost reduse cheltuielile întrucât în primele nouă luni nu au fost obţinute veni­turile estimate, dar pentru luna octombrie programul de încasări la bugetul general consolidat va fi depăşit, tendinţă care poate să se menţină şi în noiembrie şi decembrie.

El a arătat că veniturile colectate la bugetul general consolidat sunt în prezent cu 0,2 puncte procentuale mai mici comparativ cu perioada similară a anului trecut şi că se aşteaptă ca, la sfârşitul anului, această colec­tare să fie mai mare sau cel puţin la nivelul de anul trecut.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO