Eveniment

După revoluţie, Tunisia aşteaptă investitorii români

Autor: Gabriel Razi

15.03.2011, 18:26 187

Noile autorităţi tunisiene speră să atragă cât mai repedeinvestitori străini după ce în urmă cu o lună preşedintele Zine ElAbidine Ben Ali a fost nevoit să renunţe la putere şi să părăseascăţara ca urmare a protestelor de stradă.

"Tunisia este pe drumul cel bun. Vă pot garanta că ceea ce s-aîntâmplat este ireversibil. Nu va mai fi corupţie, injustiţie şinici dictatură. Aeroportul din Tunis este plin de investitori dintoată lumea, din Franţa, Italia, Spania sau Statele Unite, Românianu trebuie să îşi piardă locul în Tunisia", a declarat SalouaBahri, ambasadoarea Tunisiei la Bucureşti, în cadrul unui seminarinformativ cu oamenii de afaceri români interesaţi de relaţiicomerciale cu ţara din nordul Africii.

România exportă în mod tradiţional în Tunisia cherestea,cereale, produse metalurgice, textile, rulmenţi şi articolesanitare, în ultima perioadă exporturile au inclus şi echipamenteindustriale, tuburi petroliere sau motoare şi generatoareelectrice. Printre produsele pe care le importăm din Tunisia senumără citricele, măslinele, bumbacul şi îngrăşămintele.

Exporturile României în Tunisia s-au ridicat la peste 37 demilioane de euro în primele nouă luni ale anului trecut, în scăderecu 16,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009. România a importatdin Tunisia în primele nouă luni ale anuluit trecut bunuri şiserviciii în valoare de aproape 34 de milioane de euro.

În relaţiile comerciale cu Tunisia, ţara noastră a înregistratîn primele nouă luni ale anului trecut un excedent comercial de 3,2milioane de euro.

George Cătineanu, consilier în cadrul Ministerului Economiei,Comerţul şi Mediului de Afaceri, spune că excedentul comercial alRomâniei în relaţia cu Tunisia a dispărut pe finalul anului trecut,odată cu apariţia unui proiect de cooperare industrială.

"România a înregistrat execent comercial cu Tunisia până în2010. Anul trecut s-a înregistrat deficit datorită activităţilor decooperare, a fost importată materie primă pentru o firmă de cablurielectrice din Arad", explică Cătineanu.

În perioada 1990-1993 relaţiile comerciale între cele două ţăriau înregistrat un regres pentru a evolua ascendent ulterior, celemai bune rezultate fiind înregistrate în perioada 2005-2008, înmare parte datorită aportului adus de exporturile româneşti.

"Este o ţară care merită lucrată, în care merită să lucraţi.Mediul de afaceri in România trebuie să privească din nou cătreTunisia", spune Vasile Sofineti, director general aldepartamentului pentru afaceri globale din cadrul MinisteruluiAfacerilor Externe.

În privinţa schimbărilor politice, amabasadoarea tunisiană aexplicat că reformele se vor vedea cu adevărat peste un an sau doi,precizând totuşi că revoluţia şi turbulenţele sociale nu au efectateconomia ţării.

Aproape 30 de firme din România sunt prezente acum în Tunisia,conform estimărilor lui George Mihai, preşedinte al Camerei deComerţ România-Tunisia.

Oamenii de afaceri români interesaţi de piaţa tunisiană spun cămomentan tatonează terenul, în speranţa că odată cu revoluţia vorapărea oportunităţi şi pentru alţi oameni de afaceri, în afarăcelor tradiţionali.

"Sunt proiecte, sunt negocieri. Francezii sunt bine conectaţiacolo. Sperăm că se vor deschide oportunităţi şi pentru alte ţări",spune Valentin Berca, general manager al BRK Systems Craiova, firmăcare produce material rulant.

Alte companii care s-au arătat interesate de afacerile înTunisia sunt Cozia Forest, companie care vinde produse din lemn,grupul energetic EnergoBit Cluj sau SetCar Brăila, care activeazăîn domeniul activităţilor de depoluare şi de preluare adeşeurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO