Eveniment

După trei ani de căutări, statul vrea din nou să privatizeze Cupru Min

După trei ani de căutări, statul vrea din nou să...

Autor: Carol Dan

01.05.2015, 08:30 1131

Cupru Min deţine exploatarea Roşia Poieni, judeţul Alba, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României.

Cupru Min Abrud, compania care deţine 60% din rezervele de cupru ale României, va fi scoasă din nou la privatizare, după ce, anul trecut, statul intenţiona să o includă, alături de Moldomin şi Minvest Deva, într-o companie naţională de cupru.

„În ceea ce priveşte Cupru Min, compania este cuprinsă în strategia de restructurare, reorganizare, atragere de investiţii şi privatizare a unor operatori economici aflaţi sub autoritatea Ministerului Economiei, Comer­ţu­lui şi Turismului, aflată în curs de aprobare“, a anunţat Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al producă­to­rului de cupru, la solicitarea Ziarului Financiar.

Aceasta este a treia „strategie“gândită de stat în decurs de un an pentru compania din Abrud. Guvernul a încercat, în 2012, să privatizeze Cupru Min, cerând un preţ de 57,3 mil. euro pentru cedarea companiei. Această tentativă de privatizare a atras un investitor, o firmă din Canada înfiinţată cu câteva luni înainte de derularea licitaţiei, care a oferit 200,7 milioane de euro pentru Cupru Min. Totuşi, actele de vânzare nu au mai fost semnate din cauza unor neînţelegeri între cele două părţi.

După acest eşec, statul a încercat o nouă strategie, anume să atragă companii dispuse să investească 40-50 milioane de euro în Cupru Min, în schimbul dobândirii titlului de partener. Şi această variantă a căzut, aşa că statul a schimbat „strategia“ şi a scos la vânzare minereul de cupru extras de Cupru Min, sperând să atragă suficiente fonduri pentru derularea investiţiilor de mediu ale companiei. Nici acest plan nu a funcţionat, astfel că statul a anunţat, la începutul anului trecut, că vrea să listeze Cupru Min la bursă. Acest plan a rezistat însă doar jumătate de an, pentru că în decembrie 2014 fostul ministru al economiei Constantin Niţă spunea că producătorul de cupru nu va mai fi listat la bursă, ci va fi inclus într-o companie naţională a cuprului, alături de Minvest Deva, judeţul Hunedoara, şi Moldomin Moldova Nouă, judeţul Caraş-Severin. Viziunea fostului ministru al economiei includea şi o fabrică de prelucrare a minereului de cupru, investiţie care ar fi presupus fonduri de circa 200 milioane de euro.

Cupru Min, Minvest Deva şi Moldomin au avut în 2013 afaceri cumulate de aproape 170 milioane de lei (38,6 milioane de euro). Împreună, cele trei companii au un număr mediu de 600 de angajaţi. Moldomin deţine 30% din rezervele de cupru din ţară.

Potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice, Cupru Min a avut în 2013 venituri totale de 162,6 milioane de lei, în creştere cu 3,3% faţă de nivelul de 157,3 milioane de lei în 2012. Chiar dacă a avut venituri mai mari, în 2013 compania a avut un profit mai mic decât în 2012, de circa 8 milioane de lei, faţă de câştigul de 11,3 milioane de lei în 2012. Compania are aproape 500 de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO